sâmbătă, ianuarie 10, 2009

Retezatul ar putea deveni minune naturală a lumii

Parcul Naţional este singurul loc din ţară nominalizat în campania „New 7 Wonders“. Cele 77 de semifinaliste vor fi aflate pe 7 iulie. În 2008, noua campanie N7W a luat în considerare nu mai puţin de 430 de nominalizări din 224 de ţări.

Retezat - minune naturala
Din România, alături de Parcul Naţional Retezat au mai fost nominalizate Delta Dunării şi Gheţarul Scărişoara. Ca un fel de avanpremieră, în vară, Masivul Retezat a fost printre cele şapte finaliste ale campaniei desfăşurate de EVZ, „Cele şapte minuni naturale ale României“. Cei mai mulţi cititori au votat Retezatul în principal datorită lacurilor sale glaciare.
Parcul Naţional Retezat (PNR) a intrat în a doua fază a selecţiei pentru alegerea celor şapte noi minuni naturale ale lumii, campanie derulată de Fundaţia „New 7 Wonders“ (N7W). În 2007, fundaţia a înregistrat un succes uriaş după ce a reuşit să stabilească cele 7 minuni ale lumii contemporane, în urma voturilor exprimate de mai bine de 100 de milioane de oameni.
În 2008, noua campanie N7W a luat în considerare nu mai puţin de 430 de nominalizări din 224 de ţări. Din România, alături de Parcul Naţional Retezat au mai fost nominalizate Delta Dunării şi Gheţarul Scărişoara. În prima fază a votării, efectuată pe site-ul www.new7wonders.com, dintre nominalizările româneşti, Retezatul a primit cele mai multe voturi.
Ca un fel de avanpremieră, în vara anului trecut, Masivul Retezat a fost printre cele şapte finaliste ale campaniei desfăşurate de EVZ, „Cele şapte minuni naturale ale României“. Cei mai mulţi cititori au votat Retezatul în principal datorită lacurilor sale glaciare.

„Este încă sălbatic, cât se poate de natural“
Anul acesta, Retezatul a ajuns printre cele 261 de nominalizari pentru titlul de nouă minune naturală a lumii. „Ne bucurăm nespus că am ajuns până aici. Retezatul este unic în Europa şi în lume, în primul rând prin faptul că este vorba de o arie naturală nealterată, încă foarte bine conservată. Acum începem formalităţile pentru stabilirea comitetului naţional de susţinere a Retezatului, lucru cerut de organizatorii campaniei. Sperăm să ne calificăm în semifinala celor 77, dar pentru asta avem nevoie şi de voturile românilor“, spune Florina Crişan, purtător de cuvânt al Administraţiei Parcului Natural Retezat.
Avel Ritişan, unul dintre cei mai experimentaţi alpinişti ai României, face lobby pentru Retezat. „Este încă sălbatic, cât se poate de natural. Acest lucru-l face să fie vizitat în fiecare an de mii de turişti străini, în special din Cehia, Ungaria sau Germania. Ei nu mai au ce avem noi aici“, spune Avel Ritişan.

Cele 22 de finaliste, anunţate în iulie
Cea de-a doua etapă a campaniei se derulează până pe 7 iulie. În această fază, vor fi alese, pe baza votului exprimat pe site-ul organizatorilor, primele 77 de posibile minuni naturale. În următoarea etapă, o comisie specială condusă de fostul director general al UNESCO, Frederico Mayor, va alege cele 22 de finaliste, ale căror nume va fi cunoscut pe 21 iulie.
Cele şapte minuni naturale ale lumii vor fi alese apoi tot în urma voturilor exprimate pe internet, până în 2011, timp în care Fundaţia N7W va vizita şi va prezenta lumii întregi fiecare dintre obiectivele ajunse în faza finală.
„Sloganul nostru este «Dacă vrem să salvăm ceva, mai întâi trebuie să-l apreciem cu adevărat». O mai bună conştientizare înseamnă că aceste comori naturale pot fi mai bine conservate pentru generaţiile viitoare“, se arată într-un comunicat al Fundaţiei „New 7 Wonders“.

Sursa: Evenimentul Zilei

luni, ianuarie 05, 2009

Regres înspre progres

Un nou început a și început. Planuri, strategii, dorinţe, noi ţinte, alte aşteptări. Orice om care își dorește progresul în viaţă ar gândi aşa, dar un alt an înseamnă, pentru cei mai mulţi, un nou început. E ciudat cum majoritatea se gândesc la un alt început cu fiecare an nou şi nu după fiecare eşec, de parcă înaintarea timpului ar aduce implicit progres. Sau poate că da. Sau poate mai e nevoie de încă vreo câteva eşecuri pentru a dobândi perseverenţa necesară luptei. Încă câţiva paşi și vei reuşi să mergi drept, nu cu genunchii aplecaţi şi capul în pământ.
„Istoria ne învaţă că oamenii nu învaţă din istorie”, spunea filozoful german Friedrich Hegel. Fără a fi prea dramatic sau exagerat de pesimist, asta se va întâmpla şi anul acesta cu cei mai mulţi. Avântul omului înspre progres fără a învăţa din propriul regres. Multe planuri, aşteptări, iar la final prea puţine realizări. Şi asta se întâmplă din mai multe motive: nu poţi renunţa la un obicei, nu se schimbă o mentalitate sau cine mai știe ce alte motive se inventează pe loc.
Cred că viaţa nu e aşa robustă precum am vrea noi sa fie. Flexibilă, schimbătoare, oportunistă, provocatoare şi altruistă, viaţa e astfel concepută pentru a determina fiinţa umană să lupte, să persevereze şi să-şi atingă capacităţile cu care omul a fost creat. De aceea există eşecuri. Ele sunt parte din viaţa omului pentru a învăţa perseverenţa în luptă, pentru a învăţa să trăiască, a recunoaşte modul în care a fost creată şi mai mult decât orice, a-L recunoaşte pe Creator.
Datorită planurilor şi aşteptărilor fiecăruia, perioada de început a unui nou an e de obicei euforică. O dată cu trecerea zilelor, a lunilor din an, omul devine frustrat. Multe din aşteptări nu s-au realizat. Din nou dezamăgit, se târăşte înspre sfârşitul anului cu speranţa că celalalt va fi mai bine. Şi astfel avem bătrâni „plini de speranţă”. Viaţa în schimb ne confruntă cu adevărul. Cei care reuşesc nu sunt cei care îşi propun doar să fie altfel. Toţi îşi doresc, dar cei mai mulţi eşuează. De ce? Poate pentru că nu toţi sunt gata să accepte existenţa eşecului ca o realitate în viaţa umană. Prea puţini sunt gata să accepte că regresul nu e înspre dezastru ci înspre progres. Înţelepciunea cred că ne-ar învăţa un lucru: în planurile de început de an include şi eşecul.