miercuri, februarie 11, 2009

Psalmul 151

Dumnezeule, Tată, în tăcerea rece şi întunecată a Adâncului, sufletul îşi striga suspinele morţii către cel Milos. Un strigăt morbid, pierdut de speranţă, plin de ură şi de îndoială. Vorbeai dar nu Te auzeam, mă priveai dar nu Te vedeam, erai viu dar... Te simţeam mort. Tot ce putea accepta sufletul meu era vocea sinucigaşa a disperării, glasul Tău era respins de zidul de piatră al îndoielii. Uram viaţa dar nu aveam curajul să-mi doresc moartea.
Înghiţit de aceste şoapte şi gânduri, sufletul meu a renunţat să mai comunice cu Creatorul, cu Tine. Credeam că pot fugi de El, să mă ascund în mulţime şi să uite de mine dar...ai păşit pe urma paşilor mei şi m-ai găsit. M-am oprit în loc şi am strigat: „Lasă-mă în pace, nu vreau să-Ţi mai aminteşti de mine, vreau să Te uit!” Dar prezenţa Ta m-a rănit atât de tare încât m-a trântit la pământ cu faţa înspre Tine: erai cu ochii în lacrimi, şi cu bucuria regăsirii mele pe buze. Apoi, cu un glas inconfundabil ai rostit: unde vrei să fugi departe de faţa Mea? Ce te poate despărţi de dragostea care ţi-o port? Lasă-mă să-ţi redau viaţa înapoi!

luni, februarie 09, 2009

Cremele antirid nu „şterg ridurile“, ci doar „umflă“ faţa


Efectul cosmeticelor durează o zi. Produsele sunt recomandate pentru întârzierea apariţiei ridurilor, şi nu pentru „dispariţia” lor
Cremele antirid nu sunt atât de eficiente precum în reclame. Specialiştii dermatologi spun că aceste produse cosmetice nu „şterg” ridurile aşa cum ne promit, ci doar acţionează ca un burete plin cu apă şi, în situaţiile fericite, efectul lor durează o zi. „Este foarte puţin probabil ca aceste creme antirid să şteargă ridurile. Ridurile adânci, profunde nu se pot «umple» cu astfel de creme. În cazul acestor persoane, soluţia ar fi injectarea cu botox sau acid hialuronic”, susţine dr. Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatovenerolog, în cadrul Spitalului Clinic Colentina.
Specialistul spune că numai unele dintre produsele cosmetice cunoscute sub denumirea de creme antirid reuşesc doar să atenueze ridurile, datorită conţinutului de derivaţi de vitamina A (retinol), făcând un peeling la suprafaţa pielii, dar nicidecum să le „şteargă”. Astfel, aceste cosmetice nu fac ridurile să dispară, ci previn apariţia lor sau, cel mult, le estompează. Prof. dr. Anca Zbranca explică modul în care acţionează crema antirid asupra tenului cutat. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producerea de celule noi la nivelul pielii începe să scadă, iar pielea nu se mai regenerează. Astfel, fibrele care conferă pielii fermitate şi elasticitate - colagenul şi elastina - se degradează.

„Cremele antirid pe bază de acid hialuronic (precursor de colagen) hrănesc fibrele de colagen şi elastină, le «umflă». Este ca şi cum ai un burete mic, îl umpli cu apă şi el începe să se umfle, să capete volum. Este un efect psihologic”, explică prof. univ. dr. Anca Zbranca, medic primar dermatovenerolog, la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi. Specialistul spune că mai există şi alte creme antirid, care au în compoziţia lor substanţe ce exfoliază celulele superficiale şi reuşesc, în acest mod, să creeze un efect optic de albire în jurul pielii ridate.

Şi chirurgul Cristian Niţescu este de aceeaşi părere. „Dacă ridurile deja au apărut, aceste creme antirid, terapeutic vorbind, nu prea îşi pot dovedi eficienţa. Unele creme sunt bune, dar numai în ceea ce priveşte prevenţia, nicidecum «ştergerea» ridurilor după ce acestea s-au instalat”, subliniază dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică şi reparatorie, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri. Mai mult, spune specialistul, efectul acestor cosmetice nu depăşeşte uneori decât o singură zi. „Dacă mergem la un eveniment special şi folosim înainte o cremă antirid, ne machiem suficient, atunci ridurile se vor mai estompa. Însă, a doua zi, după ce ne vom demachia, vom arăta la fel”, atenţionează dr. Niţescu.

Tenul uscat, cel mai predispus la riduri

În concluzie, medicii susţin că produsele antirid - pentru a dovedi un minimum de eficienţă - trebuie folosite înainte de apariţia ridurilor, adică din jurul vârstei de 25-35 de ani, în funcţie şi de starea pielii. Pentru prevenirea ridurilor, dermatologii recomandă folosirea de creme pe bază de retinol sau a celor care au în compoziţie coenzima Q10.
„Coenzima Q10 este o componentă naturală a pielii, care ajută la susţinerea ţesutului conjunctiv, însă aceste creme nu sunt extrem de eficiente”, adaugă dr. Carmen Curea. În plus, aceste creme încetinesc efectul de îmbătrânire a pielii numai atunci când sunt utilizate zi de zi. Cremele eficiente se găsesc doar în farmacii, sub denumirea de produse dermatocosmetice.
În ceea ce priveşte vârsta la care apar primele cute pe faţă, medicii atenţionează că tinerele cu ten uscat şi care stau mult timp la soare vor face mult mai repede riduri decât cele cu tenul gras, în cazul cărora primele semne pot apărea pe la 40 de ani. Factorii genetici, soarele şi vârsta au rol esenţial în apariţia ridurilor.
SURSA: gandul.info

duminică, februarie 08, 2009

„Capcana“ din iaurtul cu fructe

Medicii nutriţionişti atenţionează părinţii care obişnuiesc să le cumpere copiilor iaurt cu fructe că acest produs nu este atât de sănătos pe cât pare. „Este o combinaţie de iaurt, zahăr şi fructe. Astfel, acest aliment devine, practic, o îngheţată”, subliniază dr. Mihaela Bilic, nutriţionist.
Specialistul spune că o porţie mică de iaurt cu fructe – 150 de grame - ajunge la aproape 100 de calorii şi în nici un caz nu recomandă copiilor un pahar mare cu acest aliment. „Iaurtul cu fructe sau musli este o capcană pentru că are adaos mare de zahăr şi, din punct de vedere caloric, se apropie de îngheţată, deşi este perceput ca un iaurt. Nu vă lăsaţi păcăliţi, chiar şi variantele cu 0% grăsime sunt mai mult un desert decât un banal produs lactat”, atenţionează nutriţionistul Bilic.
Medicul consideră că, mai degrabă, la aceste produse ar trebui adăugaţi îndulcitori artificiali, şi nu zahăr. „Zahărul îmbătrâneşte, urâţeşte şi îngraşă”, adaugă medicul. Potrivit spe­cialiştilor, un borcan de iaurt de 150 de grame furnizează 50% din necesarul zilnic de fosfor al unui adult şi 40% din nevoia de calciu. În plus, un iaurt consumat în fiecare zi ajută la scăderea colesterolului din sânge.
SURSA: gândul.info