joi, noiembrie 05, 2009

Râia societăţii - Episodul 4

Episodul 3 - Nesimţitul pe patru roţi

Nesimțitul în lumea virtuală – Episodul 4
Dacă cineva a devenit atât de frustrat întrebându-se dacă există un loc de refugiu sau vreo șansă de scăpare față de nesimțire, cu părere de rău îi spun… eu încă îl caut. Între timp această boală socială tinde spre ubicuitate. Am încă o dovadă și pentru asta vă propun un oarecare silogism. Nesimțirea are de-a face cu modul deficient și dăunător de socializare. Socializarea se face cu oameni. Nesimțiții ca specie sunt considerați homosapiens, adică oameni. Lumea virtuală este o lume a comunicării, a socializării. Concluzia? Virușii sociali au pătruns și în lumea virtuală, până în casele noastre. Unde poți fugi departe de comportamentul lor? Fără a fi negativist, nu poți fugi.
Nu de puține ori mi s-a întâmplat să ajung acasă nervos după ce am avut un contact vizual cu manifestarea nesimțitului. Așezat la birou, mă introduc cu o oarecare speranță în lumea virtuală și încerc să uit ce am văzut și să îmi reprim ura pe individ. În cele din urmă deschid chat-ul: peste 20 de offline-uri majoritatea cu bancuri porcoase, disperați care nu găsesc ultima melodie a confratelui Vijelie, cerșetori de voturi: “intră și votează-mă ca să câștig” ș.a. Pe lângă asta, mai există un tip de mesaje care, în primă fază, ai spune că este o manifestare de empatie a nesimțiților: “ Dragoș are o boală gravă și dacă nu se operează moare. Dacă ai inimă, trimite mai departe și ajută-l pe Dragoș”. Nu e compasiune ci credulitatea nesimțitului sub sintagma: “Crede și nu cerceta!”. Peste mesajele de la status de genu "Ești la fel de bine venit ca și telefonul care sună în timpul sexului" sau "Munca nu a omorât niciodată pe nimeni… dar de ce să riști?" nu pot trece indiferent, îi etichetează prea bine. Mai este o categorie de mesaje la status care se schimbă în funcție de activitatea nesimțitului: Nu deranja, sunt pe budă, Plecat la spart bani, ocupat-ascult ultimul album al Regelui (Nu Elvis că nu au auzit de el, ci Guță).
Și asta nu e tot pentru nesimțiți. Lista poate continua cu filmulețele în care își bat joc de bătrâni și copii sau în care fac sex în public, comment-uri pline de înjurături sau pozați dezbrăcați în care își invidiază bicepsul umflat cât fundul lor. Din păcate nici lumea virtuală nu a scăpat de acest virus. Se manifestă sub aceleași simptome, poate cu alte adăugiri: fițoși, aroganți, proști, inculți, abuzivi, impulsivi ș.a. Mă gândesc totuși la o soluție: un spațiu de carantină, al lor față de noi sau al nostru față de ei. Dar totuși rămâne o necunoscută la soluţia asta: UNDE? (să fie un spaţu de carantină).

marți, noiembrie 03, 2009

Începe Turneul Recreativ

La Oradea va avea loc prima expoziţie mixtă a artiştilor creştini evanghelici. Expoziţia constituie debutul Turneului Recreativ care include alte cinci oraşe: Cluj, Arad, Bucureşti şi Timişoara. Expozitia ReCreativ se adresează artiștilor, iubitorilor de artă și publicului orădean pasionat. Îmbină atât lucrări ale unor artiști consacrați dar și lucrări ale unor tineri talentați, studenți sau absolvenți. Domeniile artistice în care se înscriu lucrările sunt sculptură, fotografie, grafică, pictură şi animaţie. Deschiderea expoziţiei va avea loc Sâmbătă, 07 Noiembrie începând cu ora 17, la Cafeneux. Intrarea este liberă. Organizatori sunt cei de la ReCreativ în colaborare cu studioul de producţie video Ancora Vieţii.