sâmbătă, octombrie 10, 2009

Viața ca o ceapă

Te-ai gândit vreodată ce s-ar intâmpla cu ochii tăi daca nu ai mai vărsa niciodată lacrimi? Cum ar arăta sau dacă te-ai mai putea folosi vreodată de ei? Imaginează-ţi bucuriile, tristeţiile, împlinirile, durerile, rănile sau visele împlinite, toate fără ca să curgă nici măcar o lacrimă. Ochiul uscat, pătat, tulbure de praf şi plin de durere, care, după o veme, s-ar îmbolnăvi şi de care nu te-ai mai putea folosi. Cu siguranţă nu ar fi o normalitate şi ai avea mare nevoie de un doctor pentru ca nu mai eşti „normal”. Dacă nu ai mai plânge, în scurt timp nici nu vei mai putea vedea.
Zilele trecute curăţam o ceapă şi mi-am adus aminte de şiretlicul învăţat de la mama mea: „tot timpul când cureţi ceapa să ai grijă să nu o crestezi pentru că te va ustura ochii. Trebuie să pui ceapa sub un jet de apă rece şi abia apoi sa o tai.” Dacă nu respectam asta, ceapa tăiată ajungea scufundată de lacrimile mele. Şi asta se intamplă pentru că ceapa eliberează o substanţă chimică pe bază de sulf, denumită factor de lăcrimare.
De data aceasta însă nu am ţinut cont de şiretlic. M-am gândit ca lucrurile să se întâmple fără scurtături „spre drumul mai puţin dureros”, fără trucuri.Vroiam să las lucrurile să se întample „normal”. Am curăţat ceapa şi am început să o tai, mai întâi în bucăţi mari apoi tot mai măruntă. După ce am terminat de tăiat, nu am mai văzut nimic: ochii şi faţa imi erau înmuiate în lacrimi. Am fugit imediat în oglindă şi am început să mă privesc: faţa senină, înviorată şi refăcută şi imediat un sentiment încrezător m-a copleşit: mă simţeam încrezător, ochii limpezi, curaţi, cu o mai bună vizibilitate şi nicio senzaţie de oboseală.
Am început să mă gândesc la cele întâmplate. Mi-am dat seama că, pe măsură ce am început să tăi ceapa, ochii începeau să lăcrimeze. Când am început să o mărunţesc, lacrimile erau şiroaie, ochii mei erau epuizaţi şi abia mai puteam vedea. Când totul s-a sfarşit, m-am şters la ochi şi vedeam parcă mai bine ca niciodată. “Se pare că nu e chiar atât de rău să plângi. Iată ce a însemnat un „drum fără şiretlicuri”, fără compromis. Dacă alegeam să tăi ceapa „pe un drum mai puţin dureros”, nu aveam parte de această limpezire a vederii”, mi-am zis cu entuziasm şi parcă încărcat de energie.
Oamenii plâng. Lacrimile, mai ales în zilele noastre, sunt asociate cu durerea. Ea poate însemna eşec, boală, greutate, moarte sau orice altă criză umană a vieţii. Copiii, tinerii, bătrânii sau cei mai tari dintre noi plâng pentru momente şi în măsuri diferite. Aşa este normal. Aşa este viaţa şi aşa trebuie să o trăim. Ochii nu pot supravieţui fără lacrimi cum nici viaţa nu îşi mai poate păstra farmecul fără durere.
Şi totuşi… unii dintre noi şi-ar dori ca niciodată să nu plângă, să nu-i doară nimic, să meargă doar pe unde-i pavat, pe cea mai apropiată scurtătură. Pentru ei cel mai scurt drum e cel mai profitabil. Pentru ei există şiretlicurile, trucurile care îi ajută să ajungă pe unde e mai simplu şi uşor transformându-i în laşi şi fricoşi. Fără a lupta sau a-şi testa limitele de curaj, fără a persevera în crezul lor. Parcă ei sunt cei care au inventat compromisul. Din păcate, cei mai mulţi asociem drumul cel mai scurt şi usor cu drumul succesului. Nu vrem să ne doară şi nu vrem să plângem. Nu ştim să gestionăm durerea în favoarea noastră iar lacrimile le ascundem pentru că le considerăm dovezi ale vulnerabilităţii: înterzis bărbaţilor, acces doar pentru femei şi copii (cu măsură bineînţeles).
Dar nu este „normal”, nu aşa trebuie să fie. În faţa crizelor vieţii, a lacrimilor pline de durere, creştinul este singurul care poate şi trebuie să rămână în picioare fără să se compromită. El trebuie să fie exemplul de curaj, voinţă şi sacrificiu fără să caute şiretlicuri sau scurtături. El cunoaşte Adevarul, cunoaşte Dătătorul de Viaţă, înţelege tainele Lui, îşi cunoaşte începutul şi are speranţa sfârşitului. Pentru creştin, greul nu trebuie să fie o povară, el îi este dat ca o comoară pentru desăvârşire. Nu poţi fugi toată viaţa de suferinţă, fără să înveţi din înţelepciunea ei. Suferinţa îţi limpezeşte gândurile, te învaţă să priveşti mereu mai bine şi mult mai departe, te încarcă şi te face mai puternic. Aşa a fost, aşa stă scris, aşa trebuie pentru ca aşa e „normal”. În fiecare zi „găsim câte o ceapă de tăiat”, nu alege scurtături chiar dacă ceapa de azi e mai mare decât de obicei! Nu o lua pe scurtătură, pierzi tot farmecul!

joi, octombrie 08, 2009

Aur pentru România la scrimă

Echipa nationala a Romaniei a obtinut medalia de aur la Campionatul Mondial de Scrima, care se desfasoara in Antalya (Turcia), dupa ce a trecut in ultimul act de Italia cu scorul de 45-44, dupa o partida cu accente dramatice.
Formata din Rares Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Cosmin Hanceanu si Florin Zalomir, echipa Romaniei a cucerit medaliile de aur din proba de sabie dupa o partida interzisa cardiacilor, 45-44 cu Italia. Peninsularii au condus in mare parte pe tabela, cea mai mare diferenta a fost de noua puncte, dar tricolorii au recuperat incredibil prin Rares Dumitrescu. Romanul a egalat la 43 impotriva lui Aldo Montano, a condus cu 44-43, Montano a castigat urmatorul punct, dar Rares a punctat decisiv pentru titlul mondial, informeaza Mediafax.
"Baietii au fost extraordinari, nu credeam intr-o astfel de victorie, puteam doar sa sper. Covaliu a fost un geniu ca sportiv, este si ca antrenor. Sunt foarte bucuroasa ca se poate face o asemenea performanta in scrima romaneasca. Nu stiu cati bani vor castiga, acesta e aspectul care m-a interesat cel mai putin" - Ana Pascu, presedinte FR de Scrima, (sportro).
Victoria de la Antalya reprezinta primul titlu mondial cucerit de Romania la un sport olimpic in acest an.
Tot in cursul zilei de joi, tricolorii invinsesera Ungaria in semifinale cu scorul de 45-39.
Romania nu a avut adversar in primul tur, a depasit Germania in turul doi (scor 45-42), in timp ce in sferturi au trecut de Franta (scor 45-41). Medalia de bronz a fost cucerita de Ungaria, victorie cu 45-44 in fata Rusiei.
Drumul pana la aur:
Primul tur: Fara adversar
Turul doi: Romania - Germania 45-42
Sferturi: Romania - Franta 45-41
Semifinale: Romania - Ungaria 45-39
Finala: Romania - Italia 45-44
Tricolorii au mai obtinut o medalie la CM, Rares Dumitru obtinand argintul in proba de sabie.

sursa: hotnews

miercuri, octombrie 07, 2009

PSD anunţă că susţine moţiunea de cenzură

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, miercuri, că decizia Alianţei PSD+PC este de a susţine moţiunea de cenzură depusă de PNL şi UDMR. Geoană a comentat că marţea viitoare, 13 octombrie, atunci când se va discuta moţiunea, va fi "ziua în care ghinionul se va sparge", prin plecarea Guvernului Boc II. Cu susţinerea PSD, moţiunea de cenzură ar putea strânge 280 de voturi, suficiente pentru a înlătura Guvernul Boc, având în vedere că, potrivit legii, aceasta are nevoie pentru a trece de 236 de voturi, de la jumătate plus unu din numărul total al senatorilor şi deputaţilor. Conducerile Camerelor au hotărât, tot miercuri, ca moţiunea de cenzură "11 împotriva României" să fie citită joi în plenul Parlamentului, urmând ca marţea viitoare documentul să fie dezbătut şi votat. (R.D.)

marți, octombrie 06, 2009

Taxa auto se va plăti de la 15 decembrie şi pentru maşinile Euro 4 noi

Actul normativ prin care plata taxei de primă înmatriculare pentru maşinile noi cu normă de poluare Euro 4 fusese suspendată nu va mai putea fi reînnoit, astfel că, după termenul de expirare a suspendării, ea va fi plătită.
"Am purtat discuţii intense cu cei de la Comisia Europeană şi nu putem prelungi suspendarea de la plată a taxei pentru maşinile noi Euro 4, astfel că, după 15 decembrie, termenul până la care plata a fost suspendată, ea se va plăti", a anunţat, marţi, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea.
Udrea a mai spus, în prima conferinţă de presă ca ministru interimar al Mediului, că nu intenţionează modificarea actualei legislaţii în problema taxei auto.
Conform legislaţiei actuale, autovehiculele din categoria Euro 4, cu o capacitate cilindrică de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare dacă se înmatriculează pentru prima dată în orice stat din Uniunea Europeană în perioada 15 decembrie 2008-15 decembrie 2009.
Comisia Europeană (CE) a transmis României, în iunie, o scrisoare de somare în cazul taxei auto, prima etapă a procedurii de încălcare a dreptului comunitar, cerând modificarea legislaţiei în domeniu pe considerentul că sistemul actual creează o discriminare şi protejează industria internă de autovehicule noi.
Comisia Europeană consideră că prevederile legislaţiei româneşti, conform cărora taxa pe poluare se suspendă pentru anumite autovehicule, însă creşte pentru anumite maşini de ocazie provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor maşini de ocazie, protejând industria naţională a autovehiculelor noi, anunţa Executivul de la Bruxelles.
Guvernul a decis, în luna aprilie 2008, introducerea taxei de poluare auto, calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte, pe baza emisiilor de dioxid de carbon şi de noxe, aceasta înlocuind, la 1 iulie, taxa de primă înmatriculare aflată atunci în vigoare.
Pe baza acestei grile, taxa a crescut în cazul maşinilor noi vândute în România, în timp ce valorile au scăzut la jumătate pentru autovehiculele Euro 1 şi Euro 2 cu motoare de până în 2.000 de centimentri cubi, taxa rămânând totuşi mai mare pentru automobilele vechi de import.
După modificarea taxei auto, vânzările de maşini noi au început să scadă, iar cele de autoturisme second-hand de import să crească.
Pe fondul creşterii numărului de maşini second-hand importate, Guvernul a decis, în luna decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, ca taxa de poluare auto percepută la achiziţia maşinilor noi să fie suspendată începând cu 15 decembrie 2008, până la sfârşitul lunii decembrie 2009, pentru vehiculele Euro 4 cu motorizări de până la 2.000 centimetri cubi înmatriculate pentru prima dată în România şi în Uniunea Europeană. Simultan, taxa auto pentru achiziţia vehiculelor second-hand a fost triplată comparativ cu valorile din luna iulie.
În luna februarie, taxa de poluare auto a fost redusă de noul Guvern cu o treime raportat la valoarea triplată aplicată începând cu 15 decembrie 2008, ajungând astfel la un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008.

sursa: mediafax

luni, octombrie 05, 2009

2012 - o nouă prezicere apocaliptică

2012 este un film a carei poveste se invarte in jurul unui profesor academic cercetator, care deschide un portal spre o dimensiune paralela. In incercarea de a impiedica profetia catastrofica prezisa de calendarul mayasilor, profesorul ia legatura cu dublura lui din aceasta dimensiune paralela. Potrivit calendarului mayas, lumea se va sfarsi pe data de 21 Decembrie 2012. Pentru a nu arunca intregul glob in panica, guvernele tarii ascund acest sfarsit inevitabil al omenirii, dar nici ei nu pot controla fluxul de informatii, iar lumea ajunge sa fie invaluita de haos si distrugere. Un scriitor pe nume Jackson Curtis, isi va folosi cunostintele despre profetiile antice, pentru a se asigura ca rasa umana nu va disparea de pe fata pamantului. (CrazyforTrailers.com)
Avanpremiera va avea loc in 13 Noiembrie.