sâmbătă, decembrie 20, 2008

O serie de minerale de pe Marte dovedesc existenţa apei

O serie de minerale descoperite de NASA pe Marte dovedesc prezenţa în trecut a unui mediu acvatic ce ar fi putut să susţină unele forme de viaţă, au declarat specialiştii americani.
Depozitele de carbonaţi, formaţi în mediul acvatic netru sau alcalin, au fost descoperite de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter, potrivit informaţiilor date publicităţii în timpul conferinţei American Geophysical Union care a avut loc, săptămâna aceasta, la San Francisco.
"Este o veste extraordinară", a declarat John Mustard, de la Brown University, din Rhode Island. "Am descoperit o materie albă şi cristalizată", a adăugat Mustard.
Carbonaţii se formează atunci când apa şi dioxidul de carbon se amestecă cu calciul, fierul sau magneziul. Ei se dizolvă repede în acizi, iar această descoperire contrazice teoria potrivit căreia toată apa ce a existat în trecut pe Marte era acidă.
Carbonaţii de pe Terra, precum creta şi calcarul, păstrează uneori materiale organice, dar specialiştii nu au detectat astfel de dovezi pe Marte.
Carbonaţii descoperiţi de sonda americană au o vechime de 3,6 miliarde de ani şi au fost descoperiţi într-un strat de pietriş de la marginea unui crater, ce are un diametru de 1.490 de metri.
Carbonaţii au fost detectaţi anterior, în cantităţi mici, în mostrele de sol recoltate de Phoenix Mars Lander, în mostrele de praf marţian şi în meteoriţii căzuţi pe Terra care proveneau de pe Marte. Este pentru prima oară, însă, când cercetătorii au descoperit locul în care aceşti carbonaţi s-au format.
Depozitele de carbonaţi de pe Marte au mărimea unui stadion de fotbal şi sunt vizibili în fotografiile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter.
Depozitele par sa fie limitate, dar mediul acvatic neutru sau alcalin ar fi putut să fie, în trecut, mult mai extins, a declarat Scott Murchie, un specialist de la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
Filosilicaţii, care se formează în condiţii asemănătoare cu carbonaţii, dar nu se dizolvă în mediile acide, se află în cantităţi abundente pe Marte.
SURSA: Mediafax

joi, decembrie 18, 2008

Primul tur al lumii într-o maşina solară

Un elveţian a terminat, joi, la Lucerna, în centrul Elveţiei, primul tur al lumii făcut "fără a consuma o singură picătură de petrol", la bordul unei maşini care merge cu ajutorul energiei solare, botezată Solartaxi.
Louis Palmer, inginer şi aventurier, în vârstă de 36 de ani, a ajuns la amiază în oraşul de unde a plecat în urmă cu un an şi jumătate într-un tur al lumii, mergând în total 53.451 de kilometri.
Acesta a plecat pe 3 iulie 2007 şi a traversat patru continente şi aproximativ 40 de ţări. El a trecut succesiv prin Europa Orientală, Orientul Mijlociu, India, Noua Zeelandă şi Australia, Asia de Sud-Est, China şi Statele Unite, înainte de a ajunge în Elveţia, traversând Franţa, Anglia, Scandinavia, apoi Germania.
"Noi am făcut primul nostru tur al lumii fără a consuma o picătură de petrol", a spus Palmer când a ajuns la destinaţie.
Acesta a coordonat proiectul maşinii solare, realizat de mai multe şcoli de ingineri elveţiene.
Maşina are două locuri, trei roţi şi o remorcă de şase metri pătraţi, acoperită cu panouri fotovoltaice. Solartaxi-ul atinge o viteză de 90 de kilometri pe oră, având o autonomie de 400 de kilometri când este senin şi soare sau de 60 de kilometri pe timp de noapte sau când e înnorat.
Vehiculul a folosit energie de la panourile fotovoltaice din remorca sa sau energia furnizată de reţelele electrice locale din ţările pe care le-a traversat.
"Unul din scopurile mele a fost să conving cât mai mulţi oameni că energia regenerabilă este ecologică, economică şi fiabilă", a explicat acesta.
Cu Solartaxi-ul s-au plimbat mai multe personalităţi, între care şi secretarul general al Organizaţiilor Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, sau preşedintele Grupului de experţi interguvernamentali privind evoluţia climatului (GIEC), Rajendra Pachauri.
Palmer a spus că următorul să obiectiv este să facă turul lumii în 80 de zile, însă cu un nou vehicul mult mai rapid.
SURSA: Mediafax

marți, decembrie 16, 2008

Exclusiv: Lista ministerelor noului Guvern

Guvernul PDL-PSD va avea 23 de portofolii ministeriale, dintre care patru de ministru delegat, cărora li se vor adăuga postul de premier şi un post de vicepremier, potrivit anexei la Regulamentul de funcţionare a coaliţiei celor două formaţiuni.

1. Ministerul Finanţelor Publice

(2). Ministru Delegat pentru Buget

3. Ministerul Energiei, Industriei şi Resurselor

4. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale

5. Ministerul Agriculturii, (Pădurilor) şe Dezvoltării Rurale

6. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării

(7). Ministru Delegat pentru activitatea de cercetare

8. Ministerul Sănătăţii

9. Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei informaţiei

10. Ministerul Infrastructurii şi Transporturilor

11. Ministerul Administraţiei şi Internelor

(12). Ministru Delegat pentru Reformă Administrativă

13. Ministerul Mediului (şi Pădurilor)

14. Ministerul Tineretului şi Sportului

15. Ministerul Turismului

16. Ministerul Afacerilor Externe

17. Ministerul Apărării Naţionale

18. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional

19. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei

20. Ministerul Comerţului, IMM-urilor şi Mediului de Afaceri

21. Ministerul Justiţiei şi Reformei Legislative

22. Ministerul pentru Afaceri Europene

(23). Ministru Delegat pentru Relaţia cu Parlamentul
SURSA : Mediafax