sâmbătă, septembrie 12, 2009

vineri, septembrie 11, 2009

Opt ani de la atentatele din 11 septembrie din New York - VIDEO, GALERIE FOTO




Barack Obama va comemora vineri, pentru prima dată în calitatea de preşedinte al SUA, atentatele de la 11 septembrie 2001, în timp ce la New York lucrările de reconstrucţie la Ground Zero sunt blocate.
Barack Obama nu se va deplasa la Ground Zero, locul unde erau cele două turnuri gemene prăbuşite în urmă cu opt ani, la 11 septembrie 2001.
În schimb, preşedintele va merge la Pentagon, în apropiere de Washington, unde vor avea loc ceremonii în memoria celor 184 de victime ale avionului Boeing al companiei American Airlines.
În dimineaţa zilei de 11 septembrie 2001, avionul s-a prăbuşit pe sediul Departamentului american al Apărării.
În cursul ceremoniei comemorative, care va începe la ora locală 9.30 (16.30 ora României), preşedintele, însoţit de secretarul Apărării Robert Gates, va depune o coroană de flori şi va rosti un discurs.
Preşedintele Obama a ales să-l trimită pe vicepreşedintele Joe Biden la ceremoniile de la New York.
La opt ani de la atacurile teroriste care au vizat World Trade Center (WTC), numele a 2.752 de victime vor fi citite in timpul ceremoniei religioase organizate pe locul unde se aflau cele doua blocuri de 107 etaje.
Vor fi ţinute din nou momente de reculegere, iar numele victimelor vor fi citite de rude. Când se va însera, vor fi aprinse 88 de torţe în memoria participanţilor la operaţiunile de salvare.
De asemenea, în cursul serii, două coloane de lumină simbolizând turnurile gemene vor putea fi văzute în zona Manhattan.
Şi în acest an, ceremoniile vor fi afectate de polemica referitoare la ritmul lent al lucrărilor de reconstrucţie.
Problema reconstrucţiei Ground Zero a starnit polemici ample la New York
"New-york-ezii sunt din ce în ce mai exasperaţi de eşecul autorităţilor de reconstruire a complexului Ground Zero", declară Barry LePater, avocat specializat în construcţii imobiliare.
În mod constant, autorităţile promit reconstruirea Ground Zero conform unui proiect care include cinci blocuri zgârie-nori, un monument memorial şi un terminal feroviar.
În pofida promisiunilor, două-treimi dintre locuitori nu cred că lucrările se vor încheia în următorii doi ani.
New-york-ezii sunt sceptici în legătură cu promisiunile Autorităţii Portuare, proprietara terenului, care este în conflict cu Larry Silverstein, proprietarul unei firme imobiliare care închiriase WTC cu şase săptămâni înaintea atentatelor şi care a încasat patru miliarde de dolari din asigurări.
Luna trecută, presa locală a dezvăluit că întârzierile sunt mult mai mari decât se estimează , iar zgârie-norii ar urma să fie terminaţi abia în 2036.



sursa:mediafax