sâmbătă, mai 01, 2010

Muzică non stop în weekend la Suncuius

Vineri, începe la Şuncuiuş festivalul de muzică "I found the sound". Vor concerta diferite trupe şi cântăreţi, acoperind o diversitate în genuri, de la hip-hop, rock şi până la oldies. Sâmbătă, de 1 Mai, trupa orădeană „Şeptarii de Treflă" va susţine un concert live de cover-uri din aria punk şi rock.


Ziua de 1 Mai este sărbătorită în acest an la Şuncuiuş printr-un festival de muzică numit "I found the sound" care împleteşte diferite stiluri, printre care hip-hop, drum'n bass, dubstep, techno, minimal, rock şi oldies.
Evenimentul începe vineri, 30 Aprilie şi va dura trei zile, timp în care muzica va merge non stop. Biletul de intrare costă 12 lei pe tot weekend-ul.
Sâmbătă, 1 Mai, va fi punctul culminant al festivalului, când formaţia orădeană „Şeptarii de Treflă" va susţine un concert de cover-uri din aria punk şi rock care va dura aproximativ o oră şi jumătate.
La intrare, fiecare va primi câte o brăţară colorată ce îl va reprezenta pe parcursul weekend-ului. Brăţara galbenă va fi pentru cei mai timizi, care aşteaptă ca ceilalţi să facă primul pas, cea verde pentru cei mai îndrăzneţi ("la mine sau la tine în cort?") iar roşu pentru cei care au deja parteneri, deci nu e loc de apropouri.

miercuri, aprilie 28, 2010

Sportul regilor în detrimentul sportului rege

Dacă bihorenii nu se pot lăuda cu o echipă de fotbal de top din România, aceştia vor putea deveni cei mai buni jucători de golf din ţară.

După alte trei încercări eşuate ale unor investitori străini de a amenaja un teren de golf în judeţul Bihor, în sfârşit ideea se concretizează. În cadrul unui complex de agrement în apropierea comunei Ineu de Criş, Kiss Roth Lajos împreună cu campionul naţional la golf, Gabriel Toader, au amenajat un teren de golf cu driving range profesionist (teren special pentru iniţiaţi), posibilitate achiziţionare şi închiriere echipamente şi cursuri de golf cu un campion. Deşi este considerat sportul regilor, unul dintre cele mai scumpe sporturi şi prea puţin cunoscute în zonă şi în ţară dealtfel, aceştia au înfiinţat şi un club de profil, „Blue Golf Club” pentru a putea facilita accesul la acest sport oricui doreşte, cel puţin la nivelul de hobby. Bihorenii sunt invitaţi Sâmbătă, 1 Mai, să păşească pe un teren de golf şi chiar să înveţe de la un profesionist să lovească mingea cu crosa.

duminică, aprilie 25, 2010

Timishort 2010 anunta filmele din competitie

A doua editie a Festivalului International de Film Timishort care se desfasoara intre intre 5 – 9 mai la Timisoara, are in competitie 16 scurtmetraje (de fictiune si documentare), marea majoritate prezentate in premiera la noi, dintre care patru semnate de regizori romani. Unul dintre obiectivele principale ale evenimentulului este acela de a descoperi si impune noi autori de cinema (romani si straini).

Primul dintre regizorii care revine in competitia Timishort este danezul Andreas Koefoed, care anul trecut a obtinut Premiul special Timishort cu documentarul sau 12 Notes Down / 12 note mai jos. Filmul selectionat anul acesta, Albert’s Winter / Iarna lui Albert, i-a adus tanarului autor cea de a treia selectie la prestigiosul festival de documentar IDFA (Amsterdam). Protagonistul este de aceasta data un baiat de opt ani, a carui mama are cancer si umeaza chimioterapie. Albert, un copil pentru care lumea este inca un mister, nu vrea sa plece la scoala speciala pentru coristi, in pofida insistentelor parintilor sai.

Al doilea regizor care revine in competitia festivalului de la Timisoara este roman. Anul trecut, Tudor Cristian Jurgiu primea aici Premiul pentru scenariu, pentru Nunta lui Oli. Noul sau film, Ela, cu care regizorul a absolvit UNATC, nu a mai fost proiectat pana acum decat la festivalul studentesc CineMAiubit din 2009. Cu actrita Ioana Anastasia Anton in rolul principal, scurtmetrajul prezinta sfarsitul amar al unei povesti de iubire.

Alte doua productii UNATC selectionate sunt Timi de Cristi Iftime (student in anul IV) si Afterparty de Ivana Mladenovic (absolventa). Al patrulea film romanesc din competitia Timishort este Nea Victor de Hadrian Marcu. Noul scurtmetraj al regizorului, dupa Joi (2007) si Domnul David (2009), va avea premiera mondiala la Timisoara.

Scurtmetrajele care au castigat anul acesta Ursul de Aur si Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin – Händelse vid bank / Incident langa o banca (Ruben Östlund, Suedia) si, respectiv, Hayerida / Coborarea (Shai Miedzinski, Israel) – fac si ele parte din competitia Timishort, fiind prezentate pentru prima data in Romania.

Unul dintre filmele din competitie care va incanta cu siguranta publicul Timishort este Slitage / Semintele toamnei al regizorului suedez Patrik Eklund. O comedie care a participat deja la cateva zeci de festivaluri internationale, printre care: Cannes („Semaine de la Critique”), Sundance, Clermont-Ferrand, Tampere, Aspen, Newport Beach, Bruxelles etc.

Celelalte patru scurtmetraje de fictiune din competitia Timishort 2010 sunt: C’est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis (Franta) de Marie Amachoukeli-Barsacq si Claire Burger (castigator al premiului César), Une sauterelle dans le jardin / Un greiere in gradina (Franta) de Marie-Baptiste Roches, C’est gratuit pour les filles / Pentru fete e gratis (Franta) de Marie Amachoukeli-Barsacq si Claire Burger, Bonne nuit / Noapte buna (Belgia) de Valéry Rosier si Am anderen Ende / La celalalt capat (Germania) de Philipp Döring.

De asemenea, competitia Timishort mai cuprinde patru filme documentare: Peter in Radioland / Peter in tara radioului (Marea Britanie) de Johanna Wagner (scurtmetraj nominalizat la premiile Academiei Europene de Film), Wagah (Germania-India) de Supriyo Sen (castigator al premiului „Berlin Today” la Berlinala, al premiului pentru cel mai bun documentar la Karlovy Vary si al altor numeroase distinctii internationale), Poza zasięgiem / De negasit (Polonia) de Jakub Stożek si La Sortie / Iesirea (Spania) de Chus Domínguez.

sursa: hotnews