marți, decembrie 09, 2008

Mouse-ul a împlinit 40 de ani

Mausul de calculator a împlinit 40 de ani, fiind lansat pe 9 decembrie 1968 de către inovatorul în domeniul tehnologic Douglas Engelbart, primul care l-a utilizat pentru a demonstra noi modalităţi de lucru cu computerele, informează BBC News online.
Primul maus pe care Engelbart l-a folosit în cadrul unei demonstraţii, la Fall Joint Computer Conference (FJCC), era realizat din lemn şi avea un singur buton. Numeroase dintre tehnologiile prezentate în cadrul evenimentului respectiv au inspirat crearea de hardware şi software utilizate actualmente pe scară largă.
Mausul, construit de Bill English, l-a ajutat pe Engelbart să demonstreze modul în care fişierele text puteau fi unite, decupate, copiate şi replicate, precum şi noi metode de utilizare a reţelelor de computere, pentru a colabora la diverse proiecte sau pentru a co-edita documente.
Engelbart vroia să facă în aşa fel încât computerele să fie un ajutor care să potenţeze inteligenţa umană şi să le permită utilizatorilor să opereze mai eficient şi mai productiv.
Demonstraţia din 1968 a utilizat un sistem computerizat numit NLS, dezvoltat pentru a pune ideile avangardiste la acel moment în formă practică

Sursa: Mediafax

luni, decembrie 08, 2008

O americancă fără braţe poate pilota avioane cu picioarele

O femeie din Statele Unite ale Americii care s-a născut fără braţe a învăţat să piloteze avioane cu picioarele, şi-a luat permisul de conducere şi este absolventa unei facultăţi de psihologie, informează Daily Telegraph.
Jessica Cox, din Arizona, SUA, suferă de o maladie rară şi s-a născut fără mâini, însă a absolvit facultatea, poate scrie, dactilografia, îşi poate pieptăna părul sau vorbi la telefon, doar cu ajutorul picioarelor. Cox a fost şi dansatoare şi are centura neagră cu doi dani la Tae Kwon-Do.
"Niciodată nu spun că nu pot să fac ceva, spun că nu am reuşit deocamdată. Următoarele mele scopuri sunt să-mi strâng părul în coadă şi să escaladez munţi. M-am născut aşa şi am învăţat, pur şi simplu, să ma adaptez", a spus Jessica.
Singurul lucru de care i-a fost frică Jessicăi a fost zborul cu avionul şi a avut emoţii de fiecare dată când a fost pasager, notează cotidianul.
Un pilot al unei fundaţii, însă, a convins-o, în urmă cu trei ani, să înveţe să piloteze.
"Un pilot ce reprezintă fundaţia Wright Flight m-a întrebat dacă aş vrea să pilotez de una singură. La început am crezut că este nebun. M-aş fi temut şi dacă aş fi avut braţe. El a insistat, însă, spunându-mi că mi-ar plăcea foarte mult, aşa că am început s-o privesc ca pe o mare provocare", a povestit Cox.
Ea s-a antrenat trei ani pentru a obţine licenţa de zbor, în loc de şase luni cât îi trebuie unei persoane normale. Jessica a avut trei instructori de-a lungul timpului şi a adunat 89 de ore de zbor.
Femeia se antrenează, în prezent, pentru a deveni, la rândul ei instructor de zbor şi pentru a le învăţa pe persoanele cu dizabilităţi să piloteze un avion.
"Sunt atâtea dizabilităţi care îi fac pe oameni să creadă că nu pot să-şi îndeplinească visele. Eu sunt dovada că se poate", a mai spus Jessica, care nu a mai purtat proteze pentru mâini de la vârsta de 13 ani.

Sursa : MEDIAFAX
(Imagine: www.rightfooted.com)