vineri, octombrie 16, 2009

“…şi El dormea la cârmă”

Ora 8:30 dimineaţa, SUA. Străzi aglomerate, claxoane, şoferi blocaţi în trafic şi oameni grăbiţi să ajungă la servici. Elevii păşesc agale către şcoală. La radio, aceeaşi voce binedispusă vrea să învioreze ascultătorii: „Bună dimineaţă!” O nouă zi, aceeaşi rutină. Şi dacă e rutină e linişte. O linişte care asigură că nu există nici un pericol iminent. În doar câteva minute însă, totul capătă proporţii catastrofice. Ora 8:46, un avion se prăbuşeşte în Turnul de Nord dintre gemene. Câteva minute mai târziu, al doilea avion loveşte celălalt turn. Până la ora 10:03, alte două avioane sunt detonate. Pe străzi s-a instalat groaza: moloz, fum, urlete de femei, copii care plâng, oameni disperaţi care aleargă să îşi scape viaţa şi ...moarte. Multă moarte: peste 3000 de victime şi alte mii de răniţi. Totul în jur e haos. De atunci, 11 septembrie nu mai e la fel.
Ţi se pare cunoscută dramatica tranziţie? Eşti lipsit de griji, ai o familie, un job bine plătit, sănătate şi mulţi prieteni care te caută iar în următoarea clipă... Îmi pare rău să vă anunţ, soţia dvs. are cancer; banca a dat faliment, nici nu mai ştii când ai primit ultimul salar, accidentul ţi-a mutilat faţa, ai rămas văduvă, tocmai ţi-ai înmormântat copilul, ţi-a fost furată inocenţă, ai primit actele de divorţ sau bate poliţistul la uşă: copilul dvs. e la secţie. Liniştea ţi-a fost făcută ţăndări. Eşti dezorientat. Se instalează panica, teama, frustrarea. Începi să te simţi ca într-un abis, singur şi de neînţeles, cu o mie şi una de întrebări. Devii deprimat, mânios, ridici pumnul către cer să Îi ceri socoteală. Dar totul e tăcere. Apoi te gândeşti să te sinucizi.
În câteva momente, totul s-a transformat în ruină. E noapte; e frig, ceaţă şi bate un vânt năprasnic. Eşti singur şi îngrozit. Speriat, începi să urlii, să ţipi de disperare şi să blestemi. Nu înţelegi rostul lucrurilor şi te întrebi de ce tocmai ţie. Ce tot face de nu vine: Doamne, dormi? De ce taci? Cum poţi fi atât de insensibil, de crud? Nu vezi că pier, nu mai pot!
Nu eşti primul care s-a trezit cu barca în mijlocul furtunii. Aminteşte-ţi următorul episod: s-a iscat o furtună puternică pe mare; valurile erau năvalnice, barca plină de apă iar ucenicii speriaţi şi panicaţi. …şi El dormea la cârmă! Ucenicii strigau disperaţi: Doamne, nu vezi că pierim? Trezeşte-Te! Cum poţi fi atât de nepăsător şi insensibil, să nu te trezească vuietul furtunii, să nu simţi valurile? Cum poţi dormi atât de bine când eu pier?
Şi iată cum disperarea şi groaza a deformat imaginea şi concepţia despre Dumnezeu. În câteva clipe a facut-o bucăţi. Tot ce face diferenţa într-un astfel de moment este atitudinea. Iar aceasta ne este dată de modul în care îl percepem şi cunoaştem pe Dumnezeu. Dincolo de aşteptări, preconcepţii, întrebări fără răspuns sau fapte ilogice care ni se întâmplă, să alegi să crezi, să Îl crezi pe cuvânt. Să crezi cu ochii disperaţi în lacrimi, cu mintea bulversată şi inima frântă. Chiar dacă doarme, El a rămas tot acolo, la cârmă. Nu vei pieri. Nu te chinui să Îl cauţi sau să îl vezi, eşti prea panicat şi îngrozit ca să îl poţi vedea. Doar crede. Nu uita că nu demult, înainte de furtună, vă uitaţi împreună la apus. Nu a avut unde să plece din barcă. E rămas tot acolo. Şi chiar dacă doarme, El a rămas la cârmă.

Darius Cornean

miercuri, octombrie 14, 2009

Râia societăţii

Nesimţiţii nu se nasc, se fac
Sub deviza “nesimţiţii nu se nasc, se fac, vreau “să bârfesc” despre un beteşug social ce mătură ca tăvălugu’ tot ce a fost normal şi sănătos printre muritori. Nu voi face prescrieri pentru cei “suferinzi”, nu am speranţa remedierii şi poate vreau să fac haz de “necaz”, cel puţin al meu. Totuşi, e bine să-l recunoaştem şi să ne ferim de el pentru că acest beteşug se ia, credeţi-mă: în autobus, pe stradă, în magazine sau instituţii, numărul celor afectaţi e in continuă creştere. Peste tot e criză, numai de ei nu. Aşa că, în următoarele episoade care vor ieşi din tastatură mea, te invit la un pahar de “bârfă” cu aromă de nesimţiţi.
Episodul 1 – Nesimţitul (Râiosul) în mijlocul de transport
Câţiva metri şi tramvaiul se va opri in staţie. Toată lumea se pregăteşte să urce, fiecare în ordinea priorităţilor: mai întâi bătrânii, cei cu handicap, gravidele ş.a. La una dintre uşi o voce megafonică - nesimţitu se introduce: “hai mamaie urcă odată, te caută moartea p’acasă şi tu umbli de nebună pe străzi”. După câteva impunsături şi coate, se urcă bineînţeles primul în tramvai şi fuge valvârtej să se aşeze pe scaun: “Rezervat pentru cei cu dizabilităţi fizice”- Oligofrenule, i-aş fi zis, nu ştii să citeşti? Dizabilităţi fizice, nu mintale!
După ceva timp, sună telefonul - în tot tramvaiul tovarăşul Guţă are audiţie: “Sună telefoanele, ca dracii şi curg milioanele, cu sacii”. Nesimţitul răspunde: Daa! Alo? Zi mah mârlane mai tare că mis în tramvai şi dracu’ ştie ce zici! …Da mah bulangiule, te aud! Vin mâncaţi-aş cum p… mea să nu vin! Bah, ceva marfă bună desear’ avem? Ce mah? Vine blonda aia cu fundu mare? Tataie, e belea înseamnă!. După încă cinci minute de conversaţie de genu, interzisă oamenilor normali de orice vârstă, închide telefonul. Şi-a amintit de tovarăşul Guţă şi dă drumul “megafonului” cu dorinţa să se audă dacă se poate, şi în cel de-al doilea vagon al tramvaiului. E aproape de coborâre. În drumul său spre uşă, striveşte degetele din pantofii unui copil, îşi freacă mâna de posteriorul unei domnişoare şi se răsteşte ameninţător către un bătrânel: "Tataie, dă-te naibii la o parte, nu vezi că vreau să cobor. Nu ştiu ce te poartă şi pe tine, de ce dracu’ nu stai acasă!”
În cele din urmă coboară. Cei din tramvai parcă răsuflă uşuraţi. Unele feţe par înmărmurite de ceea ce au vazut. Majoritatea însă pare că s-a adaptat la acest “fenomen”, îl întâlnesc în fiecare zi pe tramvai. Toleranţă totală. Şi atunci mă întreb: care sunt şansele ca acest focar de înfecţie umblător să nu-şi facă ucenici, pentru simplul fapt că îl întâlneşti în tramvai şi stai lângă el? Dar cu copiii noştri cum rămâne? Cât de toleranţi putem fi încât să credem că micuţii călători nu vor fi următorii nesimţiţi? Doar ei nu se nasc, se fac, se multiplică şi devin tot mai normali pentru pentru o societate “cool”.
Te aștept la următorul episod de palavrageală despre nesimțiți.

marți, octombrie 13, 2009

GAME OVER BOC

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi UDMR a fost adoptată, marţi, cu 254 de voturi "pentru" şi 176 "împotrivă", potrivit anunţului oficial, iar Guvernul Boc se consideră demis, fiind prima dată în perioada postrevoluţionară când o astfel de moţiune trece în Parlament.

Valeriu Zgonea, secretarul Camerei Deputaţilor, a anunţat că, oficial, la dezbateri au fost prezenţi 441 de parlamentari, din care au votat însă doar 434.

Din cele 434 de voturi exprimate, patru au fost anulate, astfel că numărul de voturi valabile a fost de 430.

Dintre acestea, potrivit procesului-verbal de şedinţă citit de Zgonea, 254 au fost voturi "pentru" iar restul de 176 au fost "contra".
Anunţul rezultatului oficial a fost aplaudat de către parlamentarii Opoziţiei.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a invitat partidele la consultări, începând cu ora 17.00, precizând că obiectivul său este ca perioada de criză politică să fie limitată.
Anunţul rezultatului oficial a fost aplaudat de către parlamentarii Opoziţiei.



sursa: mediafax

luni, octombrie 12, 2009

Microsoft - update masiv

Microsoft va face marti un update masiv pentru a repara peste 30 de vulnerabilitati ale diverselor soft-uri, inclusiv Windows
Microsoft va lansa marti un update-mamut compus din 13 buletine care vor repara 34 de vulnerabilitati din programe precum Windows, Internet Explorer, SQL Server, Office si Visual Studio, scrie PC World. Opt dintre pachete sunt clasificate ca fiind foarte importante de catre Microsoft, iar o parte din actualizari se vor adresa si sistemului de operare Windows 7 care e folosit de cateva luni in anumite companii.
Microsoft spune ca update-ul vrea sa repare vulnerabilitati din mai multe versiuni de Windows si de Internet Explorer. Numarul de pachete, 13, este unul record, dupa ce in februarie 2007 si octombrie 2008 compania trimisese un numar de 12 buletine de update.
Opt dintre update-uri sunt prezentate de Microsoft ca fiind extrem de importante iar cinci dintre ele se vor adresa si noului sistem Windows 7 care, desi va fi oficial lansat pe plan mondial in 22 octombrie, este deja folosit de anumite companii care au intelegeri preferentiale cu Microsoft. Windows 7 se va lansa oficial in Romania in ultima zi a lunii.
Microsoft face update de securitate in a doua zi de marti a fiecarei luni, aceasta practica fiind introdusa in 2003.

sursa: hotnews.ro