vineri, februarie 19, 2010

Închinare LIVE - Biserica Betania Oradea

Închinarea dincolo de muzică şi versuri
O săptămână de închinare la Centrul Creştin Betania în fiecare zi de luni până vineri(15 februarie 2010-19 februarie 2010) de la ora 15:00 până la ora 21:00.

Live video by Ustream

marți, februarie 16, 2010

LIVE - Inchinare Biserica Betania Oradea

Închinarea dincolo de muzică şi versuri
O săptămână de închinare la Centrul Creştin Betania în fiecare zi de luni până vineri(15 februarie 2010-19 februarie 2010) de la ora 15:00 până la ora 21:00.

Free TV Show from Ustream

luni, februarie 15, 2010

Mărul discordiei


În momentul în care citeşti aceste rânduri, probabil te situezi la o înălţime de 50 de cm de la podea... aşezat pe un scaun. Calculatorul, faţă de podea, se află la o înâlţime de aproximativ 70 de cm... aşezat pe un birou. Stai pe un scaun aflat poate la câţiva metri de la suprafaţa terestră... susţinut de podeaua unei clădiri. Aceasta este legea gravitaţională. În spaţiul nostru terestru, nu există nimic care să poată sta sau să aibe la bază nimic. Acest lucru este valabil pentru tine, pentru mine, pentru cei din Haiti sau oriunde pe acest pământ. Umanitatea are şi ea la bază ei ceva. Un lucru extrem de controversat încă din zorii istoriei, acceptat de unii şi respins de alţii, criticat şi lung dezbătut, descoperit sau încă nedefinit, diluat sau absolut, pentru care unii şi-au pierdut chiar şi viaţa. În aceste câteva rânduri te provoc să încercăm să privim şi noi la el: la Adevăr (majuscula îi stabileşte caracterul absolut). Iar pentru aceasta îţi propun o scurtă ilustraţie care să îţi stârnească imaginaţia.
Să concepem în mintea noastră Adevărul sub forma unui măr: are o formă şi îmbracă două culori principale, jumate roşu şi jumate galben. În anumite locuri culoarea roşie e evidentă iar în altă parte galbenul este dominant. Dacă îl aşezi pe masă şi te uiţi la el vei vedea doar o anumită culoare predominantă, poate roşu. Dacă îţi mişti poziţia corpului vei vedea şi cealaltă culoare, galbenul. Dacă îl aşezi în poziţia în care să te uiţi la linia care desparte cele două culori principale, vei vedea nuanţe dintre roşu şi galben şi nu vei putea aprecia cât roşu sau cât galben are mărul. Dacă încăperea unde te afli e întunecată, îţi va fi dificil să disociezi naunţele de pe măr. Deasemenea dacă există mult prea multă lumină în încăpere, va fi dificil să îl vezi. Depinde cum şi de unde te uiţi.
Din momentul în care am păşit din burtica mamei în braţele doctorului, sau a moaşei, şi până în aceste clipe, în scurgerea timpului, ca oameni am trăit tot felul de experienţe, am acumulat diverse şi multiple cunoştinţe, ne-am format un tip de gândire şi opinii şi ne-am stabilit încredinţări şi principii. Pe lângă acestea, mediul în care am crescut, religia, cultura, statutul social sau sistemul de valori pe care îl avem, toate împreună formează un întreg pentru noi, o bază, concepţia noastră despre lume şi viaţă. Şi ajungem la vârsta în care facem concordanţă între noi ca întreg şi realitatea obiectivă şi stabilim ceea ce este Adevăr pentru noi. El stă la baza umanităţii şi nu o percepem fără această bază absolută şi sigură.
Însă a venit cineva în lumea noastră, mai nou postmodernă, şi a spus că nu există Adevăr sau cel mult dacă există este valabil personal şi nu universal. Şi argumentul acestuia e tocmai Adevărul văzut ca un măr. Unii dintre noi, în funcţie de concordanţa care o fac dintre concepţia formată despre lume şi viaţă şi realitate văd doar partea roşie a mărului iar alţii doar pe cea galbenă. Dacă eu mă aflu în poziţia în care văd doar partea roşie a mărului, nu voi accepta pe cel care spune că există mere galbene, chiar dacă din poziţia şi în concepţia lui mărul se vede galben. Deasemenea dacă nuanţa mărului văzută de mine este galbenă, nu accept şu nu voi concepe că cineva să îmi spună să cred că există mere roşi. Se ridică atunci întrebarea retorică a postmodernismului: Este corect, legitim să pretinzi că unul dintre ei deţine Adevărul? De fapt nimeni nu poate deţine Adevărul.
Această filozofie, acest concept al relativismului nu mai e de ignorat. Este un subiect tot mai prezent în cămpul de luptă al dezbaterilor, care invadează culturile şi minţile oamenilor. Vom rămânea surprinşi, dacă vom urmări sondajele, de numărul oamenilor din ţara noastră, declarată creştină, care spun despre ei că sunt atei. Cred că suntem responsabil să ne scoatem fundurile tăbăcite de scaunele bisericilor şi să fim în stare să avem o apologie pentru Adevăr, o pledoarie pentru credinţa creştină. Dar înainte să vii împotriva unui lucru, trebuie să îl cunoşti, dar Doamne cât de ignoranţi mai suntem. Gândeşte la acest lucru. Mâine poate copiii tăi nu vor mai accepta să le spui tu... cine este Adevărul.
Darius Cornean