joi, martie 04, 2010

Râia societăţii - Codul bunelor maniere

Episodul 3 - Invitaţia la masă -I-

Episodul 3 - Invitaţia la masă -II-
După cum am promis, în acest episod voi continua să descriu câteva aspecte ale bunelor maniere la masă. Nu se cuvenea, nic măcar să încerc, să surprind majoritatea ipostazelor în care se întâmplă să servim sau să pregătim masa, într-un singur episod.
În episodul doi se presupune că am ajuns la masă la timp, nici prea repede dar nici prea târziu şi ne pregătim să servim masa. Probabil că aţi fost des atenţionat, mai ales în perioada copilăriei, că nu se pun coatele pe masă. Ei bine dacă nu aţi fost învăţaţi acum stiţi. În nici un caz braţele sau coatele nu trebuie să stea pe masă. Nu ne ţinem nici de farfurie în timp ce mâncăm. Poziţia corectă, de repaus, este cea cu braţele lipite de corp şi cu încheieturile mâinilor sprijinite de marginea mesei.
O altă regulă cu care am fost bombardaţi încă de mici, cel puţin unii dintre noi, e să ne ţinem gura închisă când mâncăm, să nu vorbim cu ea plină. De ce? E lesne de înţeles pericolul la care îl expui pe cel din faţa ta, care se poate trezi cu bucăţi din bolul tău alimentar la el pe faţă. Oricât de înfometaţi am fi, nu ne grăbim să mâncăm, nu doar ca o politeţe dar şi ca o prescripţie a medicului. Deasemenea este de prost gust să ţinem degetul mic uşor ridicat când bem sau când mâncăm.
Totodată, trebuie să menţionez şi de clasicul dar parcă tot mai ignoratul „Mulţumesc” sau „Vă rog”. Sunt formule care pentru unii devin tot mai demodate dar absenţa lor vorbeşe despre educaţia unui om. Nu te servi cu mai mult decât poţi mânca. Este mai mult decât urât să laşi în farfurie, ba chiar jignitor pentru gazdă. Dacă chiar nu poţi mânca, măcar gustă pentru a răsplăti gazdei osteneala de a pregăti masa. Ca şi gazdă, pentru că sunteţi convinsă că mâncarea este excelentă şi gazdele înfometate, oferiţi mâncarea cu tact şi nu în exces. Nu încercaţi să îmbuibaţi mesenii mai mult decât pot duce (specific românilor). Nu e deloc politicos dacă insistaţi şi insistaţi ca cineva să-şi mai pună o porţie, daor presupunând că poate e timid şi ar mai vrea. Oricât de gustoasă ar fi masa, gospodinelor, NU SE CERE REŢETA LA MASĂ! E Penibil! Faceţi complimente vis a vis de supă sau alt fel de mâncare, dar nu daţi sfaturi culinare gospodinei după preferinţe pentru mâncarea pregătită.

Vă aştept la următorul episod al bunelor maniere în care sper şi cred că vom învăţa şi descoperi lucruri noi şi vom creşte standardul bunului simţ. Nu e ruşine să nu şti, e ruşine să nu vrei să ştii.