joi, mai 06, 2010

Râia societăţii - nesimţirea la genul masculin

Dacă am așezat pe tapetul virtual o scriitură despre manifestări feminine ale nesimțirii, se cade de drept să prezentăm şi varianta masculină.
Din teorie susţinem că săracia facilitează lipsa educaţiei iar în absenţa ei se instalează dezumanizarea, omul devine o fiinţă animalică, care se depărtează de frumos, bine şi normal. În ţara noastră însă, una care nu e chiar aşa săracă pe cât se plânge, lucrurile stau exact invers. Un tărâm cu acces la educaţie şi resurse materiale pentru vieţuire şi progres, binele şi frumosul nu mai sunt demult virtuţi. Şi nu vorbim doar de cei dintr-o anumită clasă socială, naţionalitate, cu o anumită educaţie sau statut material. Nesimțirea s-a instalat în Românica noastră, încet dar sigur, aproape la fiecare palier. Și mai ales în rândul așa numiților „bărbați”.
Dacă până nu demult ne deranjau masculii care scuipau semințe sau iși aruncau mucoasele nazale pe stradă, astăzi manifestanții au ajuns până în casele noastre, la televizor. Parfumați și cu fashion-ul în top, scuipă și înjură pe oricine nu place, sar la bătaie în direct sau au replici perverese pentru fiecare moderatoare. Dacă coborâm un etaj mai jos, la volanul unei mașini, bunul simț le este dușmanul numărul unu: fluierături și claxoane pentru fiecare pițipoancă, înjurături pentru bătrânii de pe trecerea de pietoni sau scuipă și lovesc sexul frumos, proaspăt urcat la volan (că doar ei sunt sexul puternic). Muzica și limbajul acestora e specific și pe măsură. Prostia, aroganța, incultura și nesimțirea fac casă bună pentru mintiuca acestor gen de masculi.
Dacă coborâm și mai jos, în parcuri și pe trotuare, agramații umblă beți și cu ochi libidinoși vânează doamne și domnișoare cu replici de genu: „Nu vrei să vizitezi Turnul Eiffel la mine în dormitor?”, „Păpușă, ești prea frumoasă ca să nu fi gonflabilă” sau „Mă lași să trec cu Săgeata Albastră prin tunelul tău?”. Arțăgoși și plini de tupeu, sunt gata oricând să încingă o bătaie ca-ntre dobitoace, chiar într-o sală de cinema.
Nici lumea virtuală nu a scăpat de ei: cocălari care pozează cu lanțuri de bițiglă la gât și ochelari de soare în casă, cu pieptul umflat de steroizi. Ei sunt promototorii clipurilor în care se filmează în timp ce fac sex, conduc beți sau iși bat joc de copii.
Bineînțeles că dincolo de această specie umană, nesimțiții, au supraviețuit și bărbații: creatură elevată, rațională, responsabilă, cu umor de bun gust, puternică (nu neapărat prin violență). Ei sunt cavalerii și protectorii sexului frumos despre care ne citeau părinții noștri acum... ceva timp în urmă. Din păcate însă, acest bărbat, poate cel adevărat, e pe cale de dispariție.
S-a decretat ziua bărbatului. Băutură, sex, divertisment cât mai pervers și un spirit ascuns care promoveză bărbatul alcoolic, afemeiat, agramat și violent.
Poate par prea civic, exclusivist, moralist sau chiar utopic prin această scriitură dar luăm parte la un proces subtil și sigur spre regres. Aș vrea să spun „La mulți ani” dar nu sunt chiar sigur cu cine mă asociez și cui mă adresez la această sărbătoare: bărbatului ....sau?

Toate drepturile seriei de articole Râia societăţii aparţin lui Darius Cornean

marți, mai 04, 2010

Râia societăţii: Nesimţirea la genul feminin

Mi-a fost destul de greu să mă decid până să scriu despre ea, nesimţita, deoarece femeia, inima a tot ceea ce este uman, este simbolul frumuseţii şi al bunăvoinţei, "privilegiata creaţiunii". Însă această frumuseţe a suferit în timp o malformaţie genetică iar ceea ce ieri a fost cel mai înalt ideal, azi s-a transformat în "mâncare pentru zei, gătită de diavoli (W. Shakespeare, "Antoniu şi Cleopatra")", diavolii fiind pământenii nesimţiţi.
Asta nu înseamnă că în prezent nu găseşti idealul feminin în toată frumuseţea lui, dimpotrivă. Ceea ce observ însă este faptul că, în zilele de pe urmă, răul a fost tot mai des ridicat la rang de virtute, astfel că tot ceea ce a fost normal şi frumos odată a suferit transformări regresive, lucru aceptat azi ca fiind o normalitate, ba mai mult, un ideal.
Nici nu ştiu de unde să încep sau cum să le ordonez, sunt prea multe. De la divele care se crăcesc pe canapelele de piele ale studiourilor TV, care mai şi înjură şi fac apropouri moderatorului sau invitaţilor, până la vânzătoarea de la ABC care te drăcuie că i-ai adus înapoi biscuiţii expiraţi de trei luni.
Pe stradă o găseşti suită pe "piroane" cu o fustă chinuită să stea pe ea, punându-şi în valoare forma deformată a şezutului şi abuzul de calorii care se vede curgând de sub bluză. O observi cum strigă după prietena ei din tramvai, gesticulând impetuos, gata să îşi ia zborul.
La supermarket reuşeşte să facă cea mai mare coadă din istoria magazinului pentru că la casă, nesimţita, ia fiecare produs în parte şi aşteaptă să-i fie citit preţul ca să se poată decide dacă îl ia sau nu. În mijloacele de transport îşi povesteşte drama trăită ieri la vizionarea telenovelei preferate, într-o manieră în care să audă şi vatmanul, fără perdea şi cu decibelii la maxim.
La şcoală se tutuieşte cu toţi profesorii, aplecând decolteul bombastic ori de câte ori are ocazia pentru a încerca să scoată de la ei măcar un cinci, de trecere (nu că n-ar fi dispusă să facă mult mai mult). Nu pot să nu menţionez momentul când merge în parcul de distracţii cu plodul, răsfoind "Click-ul", timp în care reuşeşte să ardă un pachet de Marlboro în mijlocul celorlalţi Nu este ceea ce ne dorim din partea sexului frumos, dar este dramatica realitate şi... poate este ceea ce merităm. Am creat mediul propice pentru astfel de manifestări, iar mai apoi le-am încurajat. Cum ne aşternem, aşa ne vom trezi... într-o zi: fără simţ al frumosului, al binelui şi al nobleţii. Mare este grădina, multe flori frumoase găseşti, dar parcă tot mai multe sunt "păpădiile", şi la mai mare căutare. "Succesuri" la cules.

Toate drepturile seriei de articole Râia societăţii aparţin lui Darius Cornean