sâmbătă, martie 21, 2009

Teoria cifrelor arabe

Mai întâi trebuie să ştiţi că în vechime şi cifrele arabe erau formate din linii drepte pentru scrierea (sau mai bine zis scrijelirea) lor mai uşoară pe nisip, pe tabliţe de lut, în piatră etc. Ulterior pe masură ce instrumentele de scris şi suportul pe care se scria s-au perfecţionat a crescut viteza de scriere şi segmentele drepte care formau cifrele s-au rotunjit ajungându-se la forma de azi. Şi acum să vedem cum arătau cifrele arabe în vechime, iar logica formei lor o veţi descoperii singuri:
joi, martie 19, 2009

miercuri, martie 18, 2009

Oraşul subteran
În 1963, un locuitor din Derinkuyu (în regiunea Capodocia, Anatolia centrală, Turcia), dărâma un perete la el acasă şi, uimit, a descoperit că după acel perete se afla o cameră misterioasă care un o mai văzuseră.
Camera aceasta l-a condus la alta, şi aceea la alta şi la alta… Descoperiseră, întâmplător, oraşul subteran de la Derinkuyu, al cărui prim nivel poate că a fost săpat de hetiţi, în jurul anului 1400 î.H.
Arheologii au început să studieze acest oraş subteran fascinant părăsit. Au reuşit să ajungă la 40m adâncime, deşi se consideră că oraşul ajunge la 85m adâncime.
În actualitate s-au descoperit 20 de nivele subterane. Se pot vizita doar primele opt nivele

superioare; celelalte sunt parţial dărâmate sau sunt studiate de către arheologi şi antropologi.
Oraşul era folosit ca un adăpost pt. mii de persoane care trăiau la subsol, ca să se apere de frecventele invazii suferite de Capodocia, în diversele epoci de ocupaţie. Şi tot aşa de către primii creştini.
Inamicii, constienţi de pericolul care reprezinta intrarea în interiorul oraşului, încercau de obicei să scoată populaţia la suprafaţă otrăvind fântânile.
În plus, Derinkuyu, are un tunel de aproape 8 km lungime, care conduce la un alt oraş subteran din Capodocia,Kaymakl.
Despre oraşele subterane din această regiune ne vorbea istoricul grec Jenofonte. În opera sa Anabasis, povestea despre persoanele care locuiau în Anatolia şi îşi săpaseră casele sub pământ şi trăiau în camere suficient de mari cât să încapă o familie, cu animalele sale domestice şi alimente înmagazinate.
În nivelele recuperate s-au localizat grajduri, cantine, o biserică (cu bază în forma de cruce de 20 pe 9 metri, cu un tavan de peste trei metri înălţime), bucătării (încă înnegrite de fum), prese pentru vin si ulei, magazii, magazin alimentar, o şcoală, numeroase camere şi, inclusiv un bar.
Oraşul beneficia de existenţa unui râu subteran. Avea fântâni de apă şi un magnific sistem de ventilaţie (s-au descoperit 52 de puţuri de ventilaţie) care îi uimesc pe inginerii de azi.

luni, martie 16, 2009

Conferinta Peniel

Dragi prieteni,
In ciuda previziunilor negative, anul 2009 va fi un an deosebit din punct de vedere spiritual! Deja am experimentat "pe pielea mea" acest lucru. Am vazut si aud continuu despre modul in care Dumnezeu lucreaza in aceasta vreme si ma bucur nespus sa stiu ca Biserica lui Cristos se cerne si se mobilizeaza in vederea intalnirii cu Mantuitorul ei.
Chiar daca Biserica din Romania a inceput sa iasa din obisnuit, cred ca mai are inca multe de facut in ce priveste implinirea planului lui Dumnezeu. Evanghelicii se lauda ca au peste 500.000 de membri in Romania (conform recensamantului din 2002 evanghelicii insumau 513.775 persoane) si, totusi, numarul de misionari pe care aceasta i-a trimis in afara tarii este foarte mic (ca sa iau in evidenta numai unul dintre aspecte). Stiu ca putem mai mult si, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reusi!
Conferinta Nationala Peniel din 2009 va aborda subiectul misiunii, ca obligatie a fiecarui crestin adevarat care doreste atat mantuirea proprie, cat si a celor din jurul sau (vezi Mat. 22:37-39). Nu am dori ca din nestiinta sau din omitere sa ne facem vinovati de sangele celor care trebuia sa auda despre dragostea mantuitoare a lui Isus Cristos. Prin urmare, invitam la aceasta conferinta pe toti tinerii care doresc sa afle cum pot sa faca voia lui Dumnezeu si in aceasta privinta, dar si pe cei care au nevoie de o incurajare suplimentara din partea Domnului.

Alte detalii necesare:
1. Conferinta va avea loc la Sala Polivalenta "Lascar Pana", din Baia Mare, pe 13-14 aprilie 2009 (luni si marti).
2. Titlul: oMISIUNE
3. Motto: Ps. 9:11 "Cântaţi Domnului, care împărăţeşte în Sion, vestiţi printre popoare isprăvile Lui!"
4. Vor predica din Cuvantul lui Dumnezeu:
a) Daniel Chereji - pastor al Bisericii "Biruinta" din Baia Mare (www.biruinta.ro); este obsolvent al Universitatii Emanuel din Oradea si licentiat in teologie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Daniel este casatorit cu Mihaela si impreuna au doi copii: Rut si Paul.
b) Ghita Mois - pastor al Bisericii "Maranata" din Baia Mare; este absolvent al ITP - Bucuresti si licentiat in teologie in cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj. Ghita este casatorit cu Olimpia si impreuna au trei fete: Adalgiza, Georgiana si Damaris.
c) George Verwer - autor a aproape 30 de carti, a absolvit Moody Bible Institute, iar in 1961 a fondat organizatia mondiala Operation Mobilisation, care are peste 4000 de lucratori in peste 80 de natiuni. Este casatorit cu Drena si impreuna au trei copii adulti. Actualmente locuiesc in Kent, Anglia (www.georgeverwer.com).
c) Iuliu Centea - pastor in Biserica "Betel" din Oradea, profesor si membru in comitetul director al Fundatiei Peniel; a abtinut licenta in teologie si filologie la Universitatea din Oradea, masteratul in Managementul Educatiei, iar in prezent este doctorand in istorie. Iuliu este casatorit cu Ligia si impreuna au doi copii: Iulia si Timotei.
5. Inchinarea va fi condusa de catre Peniel band, Alin Timofte, grupul Faclia si Gabi Ilut.
6. La aceasta conferinta vor putea participa primele 2.800 de persoane care se vor inscrie pe internet la www.peniel.ro, prin liderul de grup care le va insoti si care isi vor valida participarea prin plata in avans, pana la data de 3 aprilie (vezi detalii despre cont pe site)! Donatia pentru participare este 30 lei/pers! Pentru informatii financiar-bancare, scrieti la chivadanciu@yahoo.com.
7. Organizatorii Peniel nu vor asigura cazarea participantilor, dar vor acorda asistenta pentru cazare, in masura locurilor oferite de catre bisericile evanghelice sau de catre administratorii internatelor/caminelor din Baia Mare.
Pentru a ne usura munca, va rugam sa luati legatura direct sau prin pastorul dv. cu crestinii din Baia Mare si rezolvati-va singuri cazarea! Va puteti caza si la locatiile afisate in linkul din mesajul de pe www.peniel.ro. Nu uitati sa mentionati parola "Peniel" pentru ca unele preturi sunt negociate special pentru acest eveniment!
In cazul in care nu va descurcati, va rugam luati legatura cu Raluca POP, la tel. 0723-849.434 (dupa ora 18:00) sau prin e-mail la: raluca_bpm@yahoo.com.
8. Pentru buna desfasurare a procesului organizatoric si a conferintei in sine, va rugam sa fiti alaturi de noi in rugaciune si post pe data de 3 aprilie. Fie ca Dumnezeu sa se bucure de noi si ca Biserica din Romania sa-si dea zeciuiala pentru misiune si din resursele umane!

Veniti la Peniel si nu veti regreta!

In numele echipei Peniel,
Lucian Oniga


PS. 1. Conferinta Peniel va fi transmisa in direct pe internet de catre televiziunea Alfa Omega! (www.alfaomega.tv)
PS. 2. Organizatiile si agentiile misionare care doresc sa-si promoveze lucrarea sunt rugate sa ne trimita un video-clip de max. 3 minute! Numai acele lucrari care vor dovedi slujire si prezentare media excelenta vor fi difuzate!
In vederea selectarii, va rugam sa trimiteti prezentarile pe CD/DVD pana la finalul lunii martie, la adresa:

Lucian Oniga
Str. Decebal, nr. 21, sc. A, ap. 9
420070, Bistrita, BN