sâmbătă, iunie 13, 2009

Reportaj

realizat de Darius Cornean şi Iulia Prodan


Casa lor
nu mai e acas
ă

Te-ai gândit vreodată cât cântăreşte trecerea timpului? Sau cât valorează o clipă? Cred că ei sunt cei care îţi pot răspunde cel mai bine. Despre ei, o vorbă înţeleaptă din popor îndeamnă: “Cine nu-i are, să şi-i cumpere”. Sunt un simbol de stabilitate, chibzuinţă, încredere, înţelepciune şi sfat; un stejar vechi de sute de ani, la umbra căruia cel ostenit găseşte odihnă, pe ale cărui crengi copiii se simt mai aproape de cer. Au o întreagă experienţă de viaţă din care fiecare are ceva de învăţat. Şi totuşi, ei sunt cei de care spunem că ne împiedicăm în alergarea noastră furibundă de zi cu zi, că sunt înceţi şi ne depăşesc răbdarea, căutăm să-i ignorăm pentru că ne fură prea mult timp deşi... ei ne sunt mamă, tată, bunic sau bunică. Pentru ei, cei în vârstă, cursul timpului pare mai lent.
Dacă pentru micuţii respinşi de familie societatea a conceput casele de copii, pentru cei vârstnici, deveniţi incomozi pentru familiile lor, au luat fiinţă căminele de bătrâni sau azilele.
Într-un astfel de loc, situat în Oradea, vis a vis de cartierul Prima, am aflat povestea lui E.A. în vârstă de 72 de ani, care s-a internat la acest azil în urmă cu 4 ani. “Toate rudeniile mele au decedat şi mă simţeam singură, de aceea am venit aici” a declarat doamna E.A. Rămasă fără sprijin şi bolnavă, s-a văzut nevoită să renunţe la tot ce avea şi să se lase ajutată de o astfel de instituţie. Şi-a dat întreaga pensie în administrarea celor care au grijă de ea în prezent.
Acum, acest loc e casa ei, o casă care totuşi nu poate înlocui căminul ei de altădată. De vizite are parte rar, de la câţiva prieteni din străinătate. Îi place să petreacă timpul istorisind cu ceilalţi, iar dacă numărul povestitorilor ajunge la patru incepe partida de remi, căreia îi rămâne fidelă oridecâteori se iveşte ocazia. Pentru ea nu e o dramă că a ajuns la această vârstă, ci faptul că se simte singură şi “legată de pat” de boala ei. Nu şi-a imaginat niciodată că îşi va petrece bătrâneţea într-un centru de bătrâni.
Cauzele care îi îndeamnă pe vârstnici să aleagă drumul către un cămin de bătrâni, relatează directoarea azilului, sunt de cele mai multe ori conflictul dintre generaţii, boala sau faptul că rămân singuri, copiii fiind plecaţi în străinătate.
Acest loc oferă cazare, hrană, asistenţă medicală şi supraveghere 24 de ore din 24 pentru 40 de persoane. Printre acestea, sunt persoane pe care nimeni nu le mai vizitează de foarte mult timp.
Am cunoscut-o şi pe veterana acestui loc, ajunsă aici după un an de la deschiderea căminului, în 1996. Numele ei este C. Afrodita, are 37 de ani şi este de fapt cea mai tânără dintre toţi membrii instituţiei, recunoscută de către doamna directoare ca fiind inima căminului. Şi-a dorit de mică să fie gimnastă, ca şi mama ei, dar destinul nu i-a fost favorabil. Copil fiind, a fost diagnosticată cu o boala cronică ce îi atrofia muşchii. Această boală a progresat în timp, fiind nevoită în cele din urmă să apeleze la scaunul cu rotile.
S-a născut dintr-un tată grec (de la care moşteneşte prenumele), care murise imediat după naşterea ei, şi o mamă româncă, pe care moartea i-a luat-o pe când avea 17 ani. A trăit şase ani singură după care, nereuşind să se mai ajute cu propriile puteri din cauza bolii, călăuzită de o călugăriţă, a ajuns la acest cămin. Acum azilul e casa ei unde se simte foarte utilă pentru cei din jurul ei, şi mândră să fie înconjurată de atâţia părinţi şi bunici, considerându-se fiica lor. Se descrie o fire temperamentală şi foarte creativă. Îi place lucrul manual, să croşeteze şi să facă cadouri concepute de ea tuturor prietenilor care o vizitează.
“Mi-ar plăcea să merg la Roma să-l văd pe Papa şi să primesc binecuvântarea lui sau poate să vizitez Ierusalimul”
Acestea sunt singurele dorinţe pe care Afrodita le are pentru viaţa aceasta; în rest e foarte mulţumită cu ceea ce are. “Din când în când mă vizitează sora mea şi tatăl meu vitreg”, care, adaugă ea, nu au posibilitatea să o îngrijească la domiciliu. Viaţa dincolo de acest cămin nu este concepută pentru Afrodita. Dacă într-o zi ar trebui să se despartă de acest loc, nu ştie ce se va întâmpla cu ea, încotro să o apuce, pentru că nu are nimic.
Un vechi proverb spune: “Cinsteşte-i pe bătrâni, căci şi tu vei fi bătrân”. Bătrâneţea este parte a cursului vieţii de care fiecare putem avea parte. Modul în care o vom petrece este direct influenţat de investiţiile noastre din prezent. Ceea ce vom semăna acum, vom secera la bătrâneţe: educaţia pe care o vom da copiilor noştri, dragostea faţă de cei din jur, investiţiile în relaţii sau timpul petrecut cu cei dragi. Singurătatea resimţită la capătul vieţii nu va putea fi compensată de agoniseala de o viaţă, ci doar de dragostea celor în care ne-am investit.


Did you know??

luni, iunie 08, 2009

Campanie educativă în licee

Campanie fictivă realizată de mine şi colegii mei din anul I de la Colegiul Biblic Est European, secţia Jurnalism, pentru cursul Bazele Publicităţii, prof. Radu Marius. Tema campaniei a fost "Violenţa verbală", targetul-elevii de liceu iar mijloacele pentru propagandă alese au fost pliantele, un spot radio şi unul tv.


Spot TV








Flayer - Faţă/Verso

Imaginea Romaniei in UE, in varianta BBC: O batrana tiganca



Alegerile europene sunt prezentate pe siteul BBC, la sectiunea Europe in pictures, in imagini specifice pentru cateva dintre tarile UE. Printre fotografiile cu studenti reprezentand Austria, ostasi din cavaleria maghiara reprezentand Ungaria, barbati in costume populare din zona Bavariei - Germania apare si o imagine cu o batrana, de etnie roma, reprezentand Romania.

In descrerea pozei apar urmatoarele cuvinte: Romanian lady votes.

In imagine se observa foarte clar steagul Romaniei. Imaginile apar la rubrica Testeaza-ti cunostintele despre Uniunea Europeana dupa felul in care sunt imbracati votantii.

mai multe imagini cu Europa la vot pe news.bbc.co.uk

sursa: hotnews

Euroalegeri 2009 UPDATE BEC, ora 16:30:


Biroul Electoral Central a anuntat, la ora 16:30, noile rezultate partiale ale euroalegerilor, dupa numaratoarea a 100% din voturi. Iata noile procente:

* Alianta PSD-PC: 31,07% din sufragii (1.504.218 voturi);

* PDL: 29,71% (1.438.000 voturi);

* PNL: 14,52% (702.974 voturi);

* UDMR: 8,92% (431.739 voturi);

* PRM: 8,65% (419.094 voturi);

* Elena Basescu, candidat independent: 4,22% (204.280 voturi);

* PNTCD: 1,45% (70.427 voturi);

* Abraham Pavel, candidat independent: 1,03% (49.864 voturi);

* Forta Civica: 0,40% (19.436 voturi).

Numarul total al alegatorilor care s-au prezentat la urne este de 5.035.297, reprezentand 27,67% din totalul cetatenilor cu drept de vot (18.197.316). Total voturi valabil exprimate: 4.840.032 - 96,12%, total voturi nule: 194.621, respectiv 3,86%.

Numaratoarea oficiala s-a incheiat, anunta BEC, sub rezerva partialitatii, pana la primirea tuturor proceselor verbale din teritoriu. Modificari asupra rezultatelor vor fi anuntate marti, 9 iunie, ora 13:00.

sursa: hotnews

UPDATE Alegeri parlamentare 2009

BEC: PSD+PC, pe primul loc pe primul loc după primele rezultate parţiale
Biroul Electoral Central a anunţat, la ora 9.00, primele rezultate parţiale după centralizarea şi numărarea a 91,59% din voturi. Alianţa PSD+PC este pe primul loc, cu 30,56% din voturi.
Pe următoarele poziţii se situează PDL cu 29,69% din voturile valabil exprimate. PNL s-a situat pe locul trei cu 14,56%. Urmează UDMR care a obţinut 9,27%, PRM cu 8,74%, EBA (Elena Băsescu) cu 4,23%, PNŢCD cu 1, 48% şi Pavel Abraham cu 1,02%.

sursa: adevarul

Alegeri europarlamentare 2009

Exit-poll: PSD castiga la mustata in fata PD-L, Elena Basescu intra in PE alaturi de Vadim si Gigi Becali. Prezenta la vot pana la ora 21.00 a fost de 27,21%

Institutele de cercetari INSOMAR (pentru Realitatea TV) si CCSB (pentru Antena 3) au dat publicitatii rezultatele exit-poll-urilor pentru europarlamentarele din 7 iunie. Iata rezultatele:
CCSB: PSD-PC: 30,7 %, PD-L: 30,4 % ; PNL: 15,4 %, UDMR: 10,4 %, PRM: 6,8%, Elena Basescu: 3,6%. PNTCD: 1,8%
INSOMAR: PSD-PC: 31%, PD-L: 30,4%, PNL: 16.6%, UDMR: 9,1%, PRM: 7,2%, EBA: 3,4%, PNTCD: 1,3%

INSOMAR a facut publice estimarile pentru votul de la ora 21.00: PSD 30,8%, PD-L 30,5%, PNL 16,7%, UDMR 8,9%, PRM 7,2%, Elena Basescu 3,5%. Nici o schimbare majora fata de rezultatele pentru ora 19.00

Potrivit rezultatelor CCSB, distributia mandatelor va fi: PSD - 10 mandate, PD-L - 10 mandate, PNL - 5 mandate, UDMR - 4 mandate, PRM - 2 mandate, Elena Basescu - 1 mandat. CCSB nu poate estima cine va cistiga al 33-lea mandat de europarlamentar, pentru ca diferenta dintre resturile principalelor doua partide este prea mica, in marja de eroare


* Pragul de admitere in Parlamentul European pentru partide este 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel national
* In cazul candidatilor independenti, pentru a deveni europarlamentari, acestia trebuie sa obtina un numar de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral national. Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul voturilor valabil exprimate si numarul de parlamentari, respectiv 33. (mediafax)

* Prezenta la vot. Pana la ora ora 21:00, prezenta la vot la nivel national, la alegerile europarlamentare, a fost de 27,21%, a anuntat purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet. Prezenta la vot la nivel national, in mediul rural, a fost de 36,56% pentru acelasi interval. In mediul urban, prezenta a fost de 20,40%.

Cea mai mare prezenta s-a inregistrat in Teleorman - 48,83%, Ilfov - 41,31%, Harghita - 40,87%, Mehedinti - 40,70% si Salaj - 40,10%.

Participare mai redusa la vot s-a inregistrat in Constanta - 20,74%, Sibiu - 21,08%, Iasi - 22,13%, Timis - 22,21%, Maramures - 22,51%. In Bucuresti, la ora 21:00 votasera 15,92% dintre alegatori.


*Estimare: Partidul Popular European a castigat cele mai multe mandate, 276 de mandate din totalul 736 de mandate.

UE inregistreaza cea mai mica participare la euroalegeri de cand membrii Parlamentului European sunt alesi prin votul direct al cetatenilor, in 1979. Mai putin de jumatate dintre cetatenii cu drept de vot - mai precis 43,1% - si-au exprimat votul, potrivit estimarii PE.


Lista viitorilor europarlamentari romani

Europarlamentari PDL: 10 mandate
1. Theodor Stolojan
2. Monica Macovei
3. Traian Ungureanu
4.Cristian Preda
5. Marian Jean Marinescu
6. Iosif Matula
7. Sebastian Bodu
8. Petru Luhan
9. Rareş Niculescu
10. Elena Antonescu

Europarlamentari PSD: 10 mandate
1. Adrian Severin
2. Rovana Plumb
3. Ioan Mircea Paşcu
4. Adriana Ţicău
5. Daciana Sârbu
6. Corina Creţu
7. Victor Boştinaru
8. Sabin Cutaş
9. Cătălin Ivan
10. Ioan Enciu

Europarlamentari PNL: 5 mandate
1. Norica Nicolai
2. Adina Vălean
3. Renate Weber
4. Ramona Mănescu
5. Cristian Buşoi

Europarlamentari UDMR: 4 mandate
1. Tőkés László, CNMT
2. Winkler Gyula, UDMR Hunedoara
3. Sógor Csaba, UDMR Harghita
4. Szilágyi Zsolt, CNMT

Europarlamentari PRM: 2 mandate
1. Corneliu Vadim Tudor
2. Gigi Becali

Elena Basescu, 1 mandat

sursa: hotnews