sâmbătă, noiembrie 08, 2008

Billy Graham la 90 de ani



Celebrul evanghelist Billy Graham şi-a sărbătorit ieri, 07.11.2008, ziua de naştere împlinind vârsta de 90 ani. Aniversarea s-a ţinut într-un cadru familial, la reşedinţa din zona montană a Carolinei de Nord.
"Nu m-am aşteptat să trăiesc atât de mult şi este greu să cred că am ajuns la vârsta de 90," a spus domnul Graham.
"Fiecare zi este un dar de la Dumnezeu, indiferent cât de bătrâni suntem noi. Am descoperit că doar pentru că ne dezvoltăm mai slab fizic, odată cu înaintarea în vârstă, nu înseamnă că creşterea noastră spirituală trebuie să fie la fel de înceată. De fapt, ar trebui să fie mai puternică pentru că ochii ar trebui sa fie spre veşnicie şi pe Rai - pe lucrurile care contează cu adevărat."
Billy Graham a petrecut mai mult de şase decenii predicând Evanghelia la mii de mulţimi prin cruciade de evanghelizare în mai mult de 185 de ţări.
De la ultima sa cruciadă în New York în 2005, Graham a rămas un ghid spiritual activ în special prin cuvântul scris, scriind articole pentru un număr mare de publicaţii creştine. Totodată este aproape de finalizarea unui proiect de carte pe baza experienţei sale personale odată cu înaintarea în vârstă şi despre cum să fi pregătit emoţional şi spiritual pentru ceea ce, spune el, pot fi cei mai împliniţi ani din viaţă.

CET-ul reia furnizarea încălzirii


Apartamentele orădenilor vor fi încălzite din nou prin sistemul centralizat de termoficare începând de sâmbătă 8 noiembrie. “Urmare a prognozei de răcire a vremii în cursul primei zile de weekend, se vor mări parametrii agentului termic primar la plecarea din centrală şi se va relua furnizarea agentului termic”, se menţionează într-un comunicat al conducerii Electrocentrale.
CET a întrerupt încălzirea locuinţelor în sistem centralizat marţi, 4 noiembrie, ca urmare a temperaturilor cu cel puţin cinci grade mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului. La începutul săptămânii, temperaturile înregistrate în Oradea au variat între maxime de 20–22 grade Celsius şi minime de 10–12 grade.
Pentru următoarele trei zile prognoza anunţă o scădere a temperaturilor exterioare, acestea urmând să fluctueze între maxime de 15-16 grade Celsius şi minimă de 6-7 grade.

vineri, noiembrie 07, 2008

Migrena te fereşte de cancer


Femeile care suferă de migrene prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat, joi, în jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Acesta este primul studiu care a investigat legătura dintre cancerul mamar şi migrene. Concluziile studiului pot să indice noi metode de terapie, prin care să se reducă numărul de cazuri de cancer mamar, potrivit declaraţiei lui Christopher Li, de la Fred Hutchibson Cancer Research Center, din Seattle.
Li a explicat că această scădere a riscului a fost înregistrată pentru tipurile comune de cancer mamar - precum cele provocate de hormoni, aşa cum este cancerul mamar estrogen receptor pozitiv sau progesteron receptor pozitiv.
Hormonii joacă un rol important şi în migrene, care sunt forme brutale ale durerilor de cap. Ele sunt adeseori însoţite de ameţeală, senzaţie de vomă şi sensibilitate acută la lumină şi sunete. Femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să sufere de migrene decât bărbaţii.
"Femeile care au un nivel ridicat de estrogen în sânge sunt cele mai afectate de cancerul mamar", a declarat Li, explicând faptul că hormonii joacă un rol importantă în această corelaţie.
Tototdată, migrenele sunt declanşate de un nivel scăzut al hormonului estrogen, acest lucru întâmplându-se frecvent în timpul ciclului menstrual. Femeile care suferă de migrene "au, probabil, un nivel cronic mai scăzut de estrogen, iar această diferenţă ar putea să le apere împotriva cancerului mamar", a completat Li.
"Migrenele sunt mai severe în cazul femeilor aflate în perioada de pre-menopauză", a declarat Li, iar "acest efect protector descoperit în cazul femeilor care suferă de migrenă ar putea fi un efect de durată, folositor împotriva apariţiei cancerului mamar".
Cancerul mamar este principala cauză de deces în rândul femeilor, provocând 465.000 de decese anual, potrivit American Cancer Society

Prima conferinţă de presă a preşedintelui ales al SUA

Preşedintele ales al SUA, Barack Obama, va susţine vineri, la Chicago, statul Illinois, prima sa conferinţa de presă după câştigarea scrutinului prezidenţial, a anunţat echipa sa de campanie într-un comunicat de presă citat de presă internaţională.
Discursul va avea loc la ora 19:30 GMT, ora 21:30 ora Romaniei, într-un hotel din Chicago unde Obama se întâlneşte cu consilierii săi economici, între care foştii secretari ai Trezoreriei, Larry Summers şi Robert Rubin, precum şi fostul sef al Rezervei Federale, Paul Volcker.

joi, noiembrie 06, 2008

Tren în flăcări


Un tren de persoane care circulă pe ruta Oradea-Jibou a luat foc, joi dimineaţă, în zona localităţii Ip din judeţul Sălaj, fără a exista victime, mai multe echipaje de pompieri intervenind pentru stingerea focului. Focul a izbucnit într-un vagon de călători unde se aflau trei adolescenţi în vârstă de 16 şi 17 ani care au reuşit să iasă la timp, fără să fie răniţi.
Carmen Copănaru de la Biroul de Presă al CFR Călători a spus că incendiul a izbucnit în ultimul vagon al trenului, care a ars în proporţie de 80 la sută. Reprezentantul CFR a adăugat că înainte de sosirea pompierilor vagonul a fost decuplat din garnitură, iar după stingerea incendiului a fost retras de pe linie iar restul vagoanelor au plecat spre destinaţie.
Cei trei adolescenţi făceau naveta la liceu, iar în momentul în care au văzut fum unul dintre ei a tras semnalul de alarmă. Adrian Gutui, unul din liceenii aflaţi în vagonul care a luat foc, a declarat că a tras semnalaul de alarmă din cauză că era speriat de fumul care umpluse vagonul şi că imediat după aceasta el şi ceilalţi doi colegi au sărit din tren. Până în prezent nu sunt cunoscute cauzele izbucnirii incendiului, acestea urmând să fie stabilite în urma unei anchete.

miercuri, noiembrie 05, 2008

Fetiţa născută e...băiat?


Conducerea Spitalului de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi a început, miercuri, o anchetă după ce angajaţii unităţii au încurcat doi copii, dându-i unei mame un băieţel, deşi aceasta născuse o fetiţă.
Femeia a născut în urmă cu câteva săptămâni o fetiţă, aceasta rămânând internată în Spitalul de Copii, din cauza unor probleme de sănătate. Marţi, ea a venit să-şi ia copilul acasă, însă personalul medical i-au dat un băiat în loc de fetiţa pe care o născuse.
Angajaţii spitalului au motivat că încurcătura a pornit de la numele de familie apropiate, purtate de cei doi copii, Zahariuc, respectiv Zaharia.
În momentul în care a luat bebeluşul, femeia nu şi-a dat seama că acesta fusese schimbat. Ea a ajuns la concluzia că bebeluşul nu este al ei abia când a ajuns acasă, în momentul în care a schimbat scutecele nou-născutului.
Conducerea Spitalului de Copii din Iaşi a anunţat că va demara o anchetă, pentru a stabili cine se face vinovat de această eroare, precum şi sancţiunile care se impun în acest caz.
"Acest incident este regretabil şi cerem oficial scuze părinţilor. În urma anchetei, personalul responsabil de acestă eroare va fi sancţionat conform legislaţiei în vigoare", a declarat, miercuri, dr. Cătălina Ionescu, purtător de cuvânt al spitalului "Sfânta Maria" din Iaşi

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii


Primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă, senator american doar de trei ani, Barack Obama, în vârstă de 47 de ani, este deseori comparat cu John F. Kennedy pentru carisma sa şi speranţa schimbării pe care o întruchipează.
Candidatul democrat a convins electoratul, îngrijorat de criza economică şi de imaginea Statelor Unite pe scena internaţională, că este omul momentului
Obama a parcurs deja un traseu lung. Atunci când s-a născut, la 4 august 1961, în Hawaii, dintr-un tată originar din Kenya şi o mamă albă din Kansas, căsătoriile interrasiale erau interzise în toate statele din sudul ţării, fiind legalizate de Curtea Supremă de Justiţie abia în iunie 1967.
"Cine ar fi putut crede că un afroamerican de circa 40 de ani, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidatul Partidului Democrat?", s-a întrebat el în cursul unui miting electoral.
Cel de-al doilea prenume al lui Obama este Hussein iar dreapta republicană nu pierde nici o ocazie pentru a-l reaminti. Cu intenţia de a-l denigra sau pur şi simplu în mod inconştient, analiştii îi pronunţă uneri greşit numele şi îi zic Osama, prenumele liderului grupării al-Qaida.
Barack Obama a ieşit din anonimat în iulie 2004 când, un modest ales local din Chicago, a luat cuvântul în cursul convenţiei democrate. Milioane de americani s-au recunoscut în tânărul politician de culoare urcat la tribună pentru a pleda în favoarea lui John Kerry şi, mai ales, pentru a susţine reconcilierea americanilor dincolo de diferenţele dintre ei.
Obama a afirmat că, dacă ajunge la Casa Albă, vrea să fie preşedintele acestei reconcilieri. El revendică constant moştenirea celor doi eroi, militantul pentru drepturile civice, Martin Luther King, şi preşedintele John F. Kennedy (1961-1963), toţi trei având în comun tinereţea şi carisma.
Adversarii săi contestă această ambiţie. În timpul alegerilor primare, capacitatea lui Obama de a asigura conducerea unei ţări aflate în război a fost pusă sub semnul îndoielii. A fost descris drept elitist, naiv iar aparenta sa lipsă de experienţă a fost subiectul atacurilor politice.
"Speranţa" a fost tema centrală a campaniei senatorului de Illinois, dar anumite voci se întrebau despre ce speranţă este vorba, acuzându-l pe Obama că abuzează de formule seci.
Crescut de mama sa în Indonezia, apoi în Hawaii de către bunicii din partea mamei, care a murit în 1995 de cancer, Obama este, mai întâi de toate, un intelectual. Având şansa de a-şi dezvolta o carieră solidă în finanţe după ce a absolvit cursurile Universităţii Columbia, Obama a preferat să lucreze ca asistent social în ghetourile din Chicago.
A renunţat la acest post pentru a studia la Harvard, una din instituţiile de învăţământ superior parcurse tradiţional de elita americană. El a devenit primul redactor-şef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review în 1991.
După ce a absolvit cursurile Universităţii Harvard, el a revenit la Chicago ca avocat într-un cabinet unde o va cunoaşte pe cea care îi va deveni soţie, Michelle, absolventă a Universităţii Princeton şi Harvard, pe care a numit-o "stânca" vieţii sale. Michelle conduce astăzi una din cele mai mari reţele de spitale publice din Chicago. Cuplul are doi copii, Malia, de zece ani, şi Sasha, de şapte ani.
După ce candidatura sa pentru Camera Reprezentanţilor în 2000 s-a soldat cu un eşec, Obama a fost ales senator în noiembrie 2004, devenind astfel singurul senator de culoare din Congresul american. El este apreciat ca un politician cu viziuni de stânga din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Irak, faţă de numirea conservatorilor la Curtea Supremă de Justiţie şi susţinerii avortului.
El contestă însă această etichetă. Obama a promis că nu va majora impozitele, decât pentru veniturile ridicate, şi că va încerca să colaboreze cu republicanii deoarece vrea să fie, înainte de toate, un politician pragmat

Barack Obama, noul preşedinte al SUA


Democratul Barack Obama a obţinut marţi o victorie istorică, devenind primul preşedinte ales de culoare al Statelor Unite.

Candidatul democrat Barack Obama dispune, conform estimărilor din 48 state şi din districtul federal (Washington DC), prezentate de presa americană, de 349 de voturi ale marilor electori, în timp ce rivalul său republican, John McCain, ar urma să obţină 163.

O jurnalistă de la CNN, "teleportată" de la Chicago la New York



Telespectatorii postului american de ştiri CNN au fost martori marţi seară la o premieră în televiziune, în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, după ce postul a utilizat o hologramă pentru a "teleporta" o jurnalistă de la Chicago la New York.
La fel ca în serialul Războiul Stelelor, comentează AFP, prezentatorul politic Wolf Blitzer s-a adresat unei imagini tridimensionale reprezentrând-o pe corespondenta Jessica Yellin, creând impresia că aceasta s-ar afla în unul din studiourile televiziunii, la New York. Postul CNN a anunţat că este vorba despre o premieră în istoria televiziunii.
Jurnalista a apărut sub forma unei imagini puţin tremurândă şi strălucitoare, pentru o scurtă conversaţie cu prezentatorul, apoi a dispărut brusc. "Eşti o superbă hologramă!", i-a spus Blitzer colegei sale.
Yellin a explicat ulterior telespectatorilor că de fapt ea se afla la Chicago, unde 35 de camere de luat vederi erau pe punctul de a o filma din toate unghiurile într-un loc special.
"Mi-au filmat corpul din diferite unghiuri. Am continuat astfel tradiţia prinţesei Leia" Amidala, eroina din seria Războiul Stelelor, a regizorului american George Lucas.
Pe ecran apărea menţiunea: "Jessica Yelling prin hologramă din Chicago. În direct".