marți, aprilie 19, 2011

Noul Testament pentru sportivi

În Săptămâna mare, un fost fotbalist, Daniel Zafiris, lansează Noul Testament pentru sportivi. Este o iniţiativă cel puţin interesantă a unui om care a lăsat fotbalul la doar 29 de ani pentru o cauză nobilă.

Noul Testament pentru sportivi e o lucrare simplă, pe înţelesul tuturor. E cea mai citită carte a omenirii, presărată cu poveşti de viaţă ale sportivilor care au ales să creadă în ceea ce fac.

Nume mari din sportul mondial, trecute mai mult sau mai puţin prin încercări ale vieţii, sprijină acest proiect. Fotbaliştii Lucio, Ze Roberto, Kaka, Cavani, Legrottaglie, tenismanul Michael Chang, fostul mare baschetbalist David Robinson, atleta Allyson Felix, sunt doar câţiva dintre prietenii lui Daniel Zafiris.

Câştigător al Cupei României în 1995 cu echipa de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Zafiris s-a stabilit de mai bine de un deceniu la Iaşi, oraşul studenţiei sale şi locul unde el spune că "l-am descoperit pe Dumnezeu".

Zafiris spune că nu contează cărei biserici sau cult aparţii şi că mult mai important e să fii om.

Daniel Zafiris şi colegii săi din cadrul Fundaţiei România ProCulture au trimis invitaţii pentru evenimentul care va avea loc marţi seară la Bucureşti tuturor federaţiilor sportive din România. Unii au primit invitaţia cu un zâmbet ironic. Alţii au promis că vor fi prezenţi la lansarea Noului Testament.

Un dialog cu Daniel Zafiris e o adevărată lecţie de viaţă, un tratament sufletesc. Zafiris, 43 de ani, e un fost fotbalist care îşi găseşte cuvintele cu o uşurinţă incredibilă şi care chiar are ceva de spus.

Ce înseamnă acest Nou Testament pentru sportivi?
Daniel Zafiris: Un adevărat trofeu. O comoară care trebuie dezgropată şi adusă la lumină pentru a fi preţuită la adevarata ei valoare. Noul Testament este cuvântul lui Dumnezeu şi este cea mai citită carte din întreaga lume. Mai mult de 70 de milioane de exemplare sunt tipărite anual în întreaga lume,fiind tradus în aproape 800 de limbi şi dialecte. De aceea toţi sportivii şi antrenorii ar trebui să-l aibe în casa lor, în geanta lor de antrenament, de cantonament, de competiţie, pentru a-l citi, pentru a-l crede şi pentru a-l trăi.

De ce e important acest Nou Testament?
Pentru că este cu adevarat o veste bună pentru sportul românesc ! El aduce cu sine un mesaj al victoriei nu doar pentru un sezon şi nu doar într-o competiţie, ci pentru eternitate în cea mai importantă competiţie, cea a vieţii.
Mântuitorul Isus Hristos nu a murit şi a înviat ca să devenim mai răi, ci ca să devenim mai buni, să fim taţi mai responsabili, soţi mai iubitori, sportivi şi antrenori mai integri, de caracter, cu alte cuvinte profesionişti adevaraţi atât pe terenul de sport, cât şi în afara lui, în viaţa de zi cu zi.
"Adevaraţii campioni lasă în urma lor moşteniri, nu tragedii" spunea cineva, odată, cu înţelepciune.

De ce e important ca un sportiv să creadă în Dumnezeu?
Pentru că Dumnezeu e real şi vrea să se implice în viaţa unui sportiv la fel de mult ca în viaţa oricărui alt om.
Pentru că înainte de a fi sportivi, noi suntem oameni, cu limite, cu slăbiciuni, cu multe nevoi exterioare şi interioare. Avem nevoie de întelegere, de dragoste, de putere să trecem peste eşecuri, de iertare atunci când greşim, de încurajare când suntem demoralizaţi.
Problema este că, umblând de atâtea ori pe muchie de cuţit între victorie şi înfrangere, sportivii din păcate nu mai realizează că valoarea lor nu este data de performanţele lor şi părerile celorlaţi despre ei, ci de credinţa în Dumnezeu, de caracterul lor.
Doar de pe această temelie solidă se pot câştiga multe meciuri oficiale sau neoficiale.

Numele mari din mişcarea pe care o reprezinţi au trimis mesaje vizavi de aceasta lansare? Şi mă refer aici la Lucio, Ze Roberto, Kaka, Cavani, Negrottaglie, Michael Chang, David Robinson, Allyson Felix?
Eu coordonez în Romania proiectul Sportivi în Acţiune din cadrul Fundaţiei România ProCulture, care are ca scop tocmai încurajarea sportivilor şi antrenorilor din punct de vedere emoţional, mental şi spiritual. Sportivii enumerati mai sus sunt implicaţi în alte proiecte asemănătoare cu proiectul nostru, dar sunt alături de noi şi de toţi aceia care încearcă să aducă o altă perspectivă în lumea sportului. Mi-aş fi dorit ca măcar unul dintre ei să fi putut fi prezent alături de noi la această lansare a Noului Testament, dar poate vom reuşi la următorul proiect.

Care e scopul acestui Nou Testament?
Părintele Stăniloae spunea odată, cu mult har, că : "Persoana şi iubirea cer nemurirea".
Principalul scop al acestui Nou Testament este acela de a umple golul din inimile sportivilor. Indiferent de cât de mult succes sau de cât de mult eşec au parte sportivii şi antrenorii, toţi simt în adâncul sufletului lor nevoia de nemurire, simt că viaţa este mai mult decât sportul în sine. Din păcate nici sportul, nici performanţele nu garantează o astfel de împlinire. În competiţia sportivă, astazi eşti primul, mâine poţi fi ultimul. Astăzi poţi avea lumea la picioare, mâine poţi pierde totul.
Un al doilea scop ar fi acela de a ajuta sportivii şi antrenorii să nu se mulţumească doar cu puţin. Noul Testament e o provocare pentru ei, pentru că cere excelenţă în toate. Adică mai bine, mai constant, mai profund, mai mult decât până acum.
Mântuitorul a dat totul pentru noi şi de aceea şi noi trebuie să dăm totul pentru El, pentru familia noastră, pentru antrenamente, pentru competiţii, pentru cei de lângă noi.

Ce te-a determinat să ai o asemenea iniţiativă?
Faptul că, la un moment dat, Dumnezeu mi-a schimbat viaţa şi am înţeles că viaţa fără El este ca un meci de fotbal fără minge, nu are sens.
Faptul că mulţi văd credinţa şi sportul ca două lucruri diametral opuse, care se exclud reciproc, care nu pot merge mână în mână. Adevărul este că această Carte are răspunsuri pentru viaţă şi vorbeşte, mai mult decât credem noi, de sport, de victorie, de înfrângere, de premii. Ea este un etalon profund şi echilibrat de evaluare personală şi profesională.
Este Cartea care anunţă mesajul cel mai important din istoria lumii : mesajul iertării greşelilor faţă de Dumnezeu şi de semeni, al speranţei, al reînoirii, al vieţii adevărate, al unei victorii continue.
Pentru că lansarea acestui Nou Testament va fi în Săptămâna Mare, aş dori ca toţi conducătorii, antrenorii, sportivii ţării noastre, să intre în posesia lui şi citindu-l, să-L descopere şi să-L urmeze pe Isus Hristos care este : "Calea, Adevărul şi Viaţa".
Toate aceste lucruri m-au determinat şi mă determină la astfel de iniţiative, poate neînţelese de mulţi, privite cu suspiciune sau indiferenţă de alţii, dar valoroase în ochii lui Dumnezeu.
De aceea pot spune cu bucurie că acesta este cu adevarat "Drumul spre victorie"!
sursa: prosport