joi, martie 26, 2009

Aproximativ 2.400 de execuți, în 2008

Un număr de 2.390 de persoane condamnate la moarte au fost executate în 2008 în lume, dintre care aproape trei sferturi în China, în timp ce Belarusul rămâne singura ţară europeană care aplică pedeapsa capitală, potrivit unui raport al Amnesty International, publicat marţi.
În acest raport anual, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra, a numărat anul trecut 2.390 de execuţii în 25 de state, adică şapte pe zi.
În aceeaşi perioadă, 8.864 de persoane au fost condamnate la moarte. Cinci state, şi anume China, Iran, Arabia Saudită, Pakistan şi Statele Unite sunt responsabile pentru 93 la sută dintre aceste execuţii, potrivit Amnesty Internaţional.
Asia este continentul unde pedeapsa cu moartea este pusă în aplicare cel mai frecvent, fiind aplicată în 11 state (Afganistan, Bangladesh, China, Indonezia, Japonia, Coreea de Nord, Malaysia, Mongolia, Pakistan, Singapore şi Vietnam).
La polul opus, Belarus este singurul stat din Europa şi Asia Centrală care recurge la această măsură, după ce aceasta a fost abolită în Uzbekistan. În fosta republică sovietică au fost executate anul trecut patru persoane.
Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt, după Asia, regiunile în care au fost executate cele mai multe perosane (508). Iranul, care a executat cel puţin 346 de condamnaţi, a încălcat legile internaţionale, executând opt minori.
Raportul Amnesty se bazează pe statisticile oficiale şi pe datele furnizate de organizaţiile neguvernamentale, de militanţi pentru drepturile omului şi presă.
Sursa: www.mediafax.ro
Mai multe detalii: mediafax.ro

marți, martie 24, 2009

Președintele de la Casa Albă caută o casă spirituală

Consilierii de la Casa Albă au fost numiți să verifice bisericile de la Washington pentru a găsi o “casă spirituală” pentru preşedintele SUA Barack Obama și familia sa.
The Boston Globe a raportat duminică că staff-ul preşedintelui lucrează din greu pentru ca locașul de închinare să fie în echilibru între nevoile de securitate și convingerile personale ale familiei Obama. Apoi, există o mare concurenţă între organizaţiile creștine locale pentru a converti familia Obama la “turma lor”, a mai amintit ziarul.
Joshua Dubois, directorul departamentului de credinţă pe bază de iniţiative al Casei Albe, este coordonatorul acestor căutări. El a spus că a fost inundat cu apeluri telefonice şi invitaţii de la diferite congregații. Dubois a spus că provocarea este de a găsi o biserică care să prilejuiască deasemenea serviciile de publicitate, odată cu vizita președintelui. "Vrem să ne asigurăm că suntem respectuoși față de comunitate" a mai citat ziarul.
The Boston Globe a observat că aceste căutări ale lui Obama au survenit după 10 luni de la plecarea acestuia din biserica Trinity United Methodist din Chicago.
Ştire preluată şi tradusă: upi.com

luni, martie 23, 2009

Stained Glass Masquerade Video

“Angels and Demons”, criticat de Vatican


“Angels and Demons”, producţia lui Ron Howard cu cel mai mare buget după “The DaVinci Code”, a stârnit discuţii la Vatican, unde mai mulţi oficiali ai Bisericii s-ar putea aduna pentru a “boicota” acest film, potrivit Reuters.
În ediţia de vineri a ziarului oficial al Vaticanului, ,,Avvenire’’, a apărut un articol în care se spunea că “Biserica nu poate fi de acord cu un film atât de problematic”. Pe de altă parte, o altă publicaţie îl cita pe Arhiepiscopul Velasio De Paolis, care spunea că “o reacţie de acest fel din partea Vaticanului poate avea un efect de bumerang, astfel producţia devenind mult mai populară decât este deja”.
“Angels and Demons” are la bază un roman scris de acelaşi autor care a lansat “The DaVinci Code”, ambele devenind peste timp un bestseller. Un alt lucru pe care cele două producţii îl au în comun este că ambele au fost criticare de către Vatican.
Tom Hanks revine în rolul unui profesor de la Harvard, Robert Langdon, expert în religie care descoperă un secret antic: existenţa unei frăţii, Illuminati, al cărei principal duşman este Biserica Catolică.
Mai multe detalii: http://www.cotidianul.ro/angels_and_demons_criticat_de_vatican_video-77646.html
Știre preluată de pe www.cotidianul.ro