luni, decembrie 08, 2008

O americancă fără braţe poate pilota avioane cu picioarele

O femeie din Statele Unite ale Americii care s-a născut fără braţe a învăţat să piloteze avioane cu picioarele, şi-a luat permisul de conducere şi este absolventa unei facultăţi de psihologie, informează Daily Telegraph.
Jessica Cox, din Arizona, SUA, suferă de o maladie rară şi s-a născut fără mâini, însă a absolvit facultatea, poate scrie, dactilografia, îşi poate pieptăna părul sau vorbi la telefon, doar cu ajutorul picioarelor. Cox a fost şi dansatoare şi are centura neagră cu doi dani la Tae Kwon-Do.
"Niciodată nu spun că nu pot să fac ceva, spun că nu am reuşit deocamdată. Următoarele mele scopuri sunt să-mi strâng părul în coadă şi să escaladez munţi. M-am născut aşa şi am învăţat, pur şi simplu, să ma adaptez", a spus Jessica.
Singurul lucru de care i-a fost frică Jessicăi a fost zborul cu avionul şi a avut emoţii de fiecare dată când a fost pasager, notează cotidianul.
Un pilot al unei fundaţii, însă, a convins-o, în urmă cu trei ani, să înveţe să piloteze.
"Un pilot ce reprezintă fundaţia Wright Flight m-a întrebat dacă aş vrea să pilotez de una singură. La început am crezut că este nebun. M-aş fi temut şi dacă aş fi avut braţe. El a insistat, însă, spunându-mi că mi-ar plăcea foarte mult, aşa că am început s-o privesc ca pe o mare provocare", a povestit Cox.
Ea s-a antrenat trei ani pentru a obţine licenţa de zbor, în loc de şase luni cât îi trebuie unei persoane normale. Jessica a avut trei instructori de-a lungul timpului şi a adunat 89 de ore de zbor.
Femeia se antrenează, în prezent, pentru a deveni, la rândul ei instructor de zbor şi pentru a le învăţa pe persoanele cu dizabilităţi să piloteze un avion.
"Sunt atâtea dizabilităţi care îi fac pe oameni să creadă că nu pot să-şi îndeplinească visele. Eu sunt dovada că se poate", a mai spus Jessica, care nu a mai purtat proteze pentru mâini de la vârsta de 13 ani.

Sursa : MEDIAFAX
(Imagine: www.rightfooted.com)

Niciun comentariu: