sâmbătă, decembrie 20, 2008

O serie de minerale de pe Marte dovedesc existenţa apei

O serie de minerale descoperite de NASA pe Marte dovedesc prezenţa în trecut a unui mediu acvatic ce ar fi putut să susţină unele forme de viaţă, au declarat specialiştii americani.
Depozitele de carbonaţi, formaţi în mediul acvatic netru sau alcalin, au fost descoperite de sonda americană Mars Reconnaissance Orbiter, potrivit informaţiilor date publicităţii în timpul conferinţei American Geophysical Union care a avut loc, săptămâna aceasta, la San Francisco.
"Este o veste extraordinară", a declarat John Mustard, de la Brown University, din Rhode Island. "Am descoperit o materie albă şi cristalizată", a adăugat Mustard.
Carbonaţii se formează atunci când apa şi dioxidul de carbon se amestecă cu calciul, fierul sau magneziul. Ei se dizolvă repede în acizi, iar această descoperire contrazice teoria potrivit căreia toată apa ce a existat în trecut pe Marte era acidă.
Carbonaţii de pe Terra, precum creta şi calcarul, păstrează uneori materiale organice, dar specialiştii nu au detectat astfel de dovezi pe Marte.
Carbonaţii descoperiţi de sonda americană au o vechime de 3,6 miliarde de ani şi au fost descoperiţi într-un strat de pietriş de la marginea unui crater, ce are un diametru de 1.490 de metri.
Carbonaţii au fost detectaţi anterior, în cantităţi mici, în mostrele de sol recoltate de Phoenix Mars Lander, în mostrele de praf marţian şi în meteoriţii căzuţi pe Terra care proveneau de pe Marte. Este pentru prima oară, însă, când cercetătorii au descoperit locul în care aceşti carbonaţi s-au format.
Depozitele de carbonaţi de pe Marte au mărimea unui stadion de fotbal şi sunt vizibili în fotografiile făcute de Mars Reconnaissance Orbiter.
Depozitele par sa fie limitate, dar mediul acvatic neutru sau alcalin ar fi putut să fie, în trecut, mult mai extins, a declarat Scott Murchie, un specialist de la Universitatea John Hopkins din Baltimore.
Filosilicaţii, care se formează în condiţii asemănătoare cu carbonaţii, dar nu se dizolvă în mediile acide, se află în cantităţi abundente pe Marte.
SURSA: Mediafax

Niciun comentariu: