miercuri, februarie 25, 2009

Europenii sunt mai puţin religioşi

Cinci din popoarele cel mai puţin religioase trăiesc pe Bătrînul Continent. Acestea sînt estonienii, suedezii, danezii, norvegienii şi cehii - reiese din sondajul realizat de institutul Gallup în 143 de ţări ale lumii.
Realizatorii anchetei au întrebat dacă religia joacă un rol important în viaţa de zi cu zi a locuitorilor acestor state. Cele mai mari diferenţe în răspunsuri se văd între ţările dezvoltate şi cele sărace.
Între cele 10 popoare ale lumii mai puţin religioase, 7 sînt din Europa - în afară de Estonia (14% au răspuns „da”), Suedia (17%), Danemarca (18%), Norvegia (20%) şi Cehia (21%) mai sînt Franţa (25%) şi Belarus (27%). De asemenea, majoritatea celorlalte ţări din Europa se plasează mult sub media mondială, care se ridică la 82%.
Cei mai religioşi sînt românii (78%), precum şi polonezii, italienii şi portughezii (cîte 72%). Religia nu joacă în schimb un rol important în viaţa britanicilor şi finlandezilor (cîte 29%), precum şi a olandezilor (33%).
În fruntea celor mai puţin religioşi locuitori ai lumii se situează şi japonezii (25%) şi ruşii (30%). În China nu s-a făcut sondaj.
De partea cealaltă sînt ţări ai căror cetăţeni afirmă la unison sau aproape la unison că religia este importantă în viaţa lor. Aceştia sînt egiptenii (100% au răspuns afirmativ), locuitorii din Bangladesh, Sri Lanka, Indonezia (cîte 98%) şi din cîteva state cele mai sărace din Africa (Congo, Sierra Leone), dar şi brazilienii (88%).
Religioase sînt şi SUA (65%), dar diferenţele între statele Americii sînt foarte mari - în Vermont religia este importantă pentru 42% din locuitori, în timp ce în Mississippi pentru 85%.
„Aceasta este o observaţie fascinantă. Unele state pot fi comparate cu ţările musulmane din Orientul Apropiat şi cu triburile din sudul Africii, iar altele cu popoarele relativ laice ale Europei şi estului dezvoltat al Asiei”, scriu autorii sondajului
Sursa: frontpress.ro via Ziarul Tricolorul

Niciun comentariu: