joi, aprilie 16, 2009

Noul Cod penal. Inregistrarea audio-video a unei infractiuni in spatiu privat nu va fi pedepsita

Parlamentarii din subcomisia care analizeaza Codul penal au discutat, ieri, despre articolul privind violarea vietii private, stabilind ca în locuinta unei persoane nu se poate înregistra sau fotografia fara acordul acesteia.
Potrivit presedintele subcomisiei Victor Ponta (PSD), nu constituie infractiune daca persoana care filmeaza sau înregistreaza într-o locuinta participa la discutie. „Nu constituie infractiune daca esti printre cei care participa la discutie, daca ai anuntat persoana în cauza ca va fi filmata, daca persoana ti-a cerut sau daca se savârseste o infractiune si este filmata“, a explicat Ponta. „Este legal, din punctul de vedere al Codului penal, sa înregistrezi sau sa fotografiezi persoane, cu o singura exceptie - în locuinta. Doar în locuinta, orice om din aceasta tara, la fel ca în tarile europene, trebuie sa fie protejat“, a precizat ministrul pentru relatia cu Parlamentul.
Protejati doar in locuinta
Ponta a vrut sa stie, în timpul discutiilor din subcomisia parlamentara, ce se întâmpla daca el face plaja nud în propria curte si este filmat. „La mine în curte, daca vreau sa fac plaja nud, pot? Nu vreau, dar întreb“, le-a spus Victor Ponta colegilor lui din subcomisia care analizeaza Codul penal. „Daca fotografiem, într-o curte, o persoana care se tine de mâna cu sotia, nu cred ca i se aduce atingere vietii private“, a opinat senatorul PSD Toni Grebla. Parlamentarii au discutat despre ce înseamna atingerea adusa vietii private, fara drept, una dintre concluzii, fiind, potrivit lui Ponta, ca persoana sa fie protejata doar în locuinta, nu si în curtea acesteia. Potrivit textelor din noul Cod penal, atingerea adusa vietii private, fara drept, prin ascultarea sau înregistrarea audio, înregistrarea de imagini sau fotografierea unei persoane aflate într-o locuinta se va pedepsi cu închisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda. Divulgarea sau difuzarea fara drept a sunetelor, convorbirilor ori imaginilor catre o alta persoana sau catre public se va pedepsi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Textul prevede ca nu constituie infractiune fapta savârsita de cel care a participat la întâlnirea cu persoana vatamata în cadrul careia au fost surprinse sunetele sau imaginile sau daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor. Totodata, nu constituie infractiune daca faptuitorul, aflat întâmplator într-un loc, surprinde savârsirea unei infractiuni sau daca surprinde fapta care pune în pericol interesul public.

Autosesizare pentru furt
Tot ieri, membrii subcomisiei pentru Codul penal au cazut de acord asupra reducerii pedepselor pentru „furturile nesemnificative“ si a asupra eliminarii din proiect a sanctionarii furturilor doar dupa ce au fost inregistrate prin plângerea prealabila a victimei. „Furtul este o infractiune grava si nu putem sa o sanctionam daca vrea sau nu victima sa fie sanctionata. Furtul trebuie sanctionat de principiu“, a spus Ponta. El a apreciat ca „s-ar fi încurajat ideea de a fura, în mod nepedepsit“, daca ramâne în text ca, la plangerea prealabila a persoanei vatamate, actiunea penala se punea în miscare.
Amenzi pentru gainarii
Deputatul PSD a precizat ca în noul Cod penal, nu vor mai aparea situatii „absurde“ ca, pentru furtul unui ou, pedeapsa minima sa fie de 3 ani de detentie. „Am redus pedepsele si nu mai avem situatii absurde ca, pentru un ou (furat-n.r.), pedeapsa minima sa fie de închisoare de 3 ani. Acum avem inclusiv amenda, pentru un furt nesemnificativ“, a adaugat Ponta. El a aratat ca va exista o singura exceptie în care este nevoie de plângerea prealabila a victimei unui furt: daca furtul are loc între persoane care convietuiesc împreuna - între soti, între copii si parinti. „Între cei care traiesc împreuna, care locuiesc împreuna este un raport personal mult mai strâns si trebuie sa existe o plângere prealabila în caz de furt“, a explicat Victor Ponta. Potrivit textelor din Codul penal, este prevazuta închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda pentru luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamântul acestuia, în scopul însusirii fara drept. Textele discutate de catre parlamentarii din subcomisie urmeaza sa fie votate saptamâna viitoare.
Sursa: gardianul

Niciun comentariu: