luni, aprilie 13, 2009

Suc de afine cu 90% apă

Producătorii sucului de afine Clever s-au gândit că această denumire sună foarte bine. De aceea, au adăugat câteva picături din acest suc de fructe şi, pentru ca totul să pară veridic, au colorat apa cu aditivi alimentari periculoşi.
Siropul de afine Clever este un produs cu o listă compoziţională ciudată. Deşi legislaţia în vigoare cere ca ingredientele să fie enumerate în or­di­nea descrescătoare a cantităţii, pro­du­că­torii le-au trecut într-o ordine alea­torie. Astfel, sucul de afine care are un procent de minim 0,2% este menţio­nat înaintea unui amestec de sucuri care au 6,8%. Aceasta ar fi cea mai mică dintre proble­mele pe care le are siropul analizat.
Pe eticheta lui scrie mare "sirop de afine", iar culoarea lichidului din sticlă aduce cu ceea ce ar fi trebuit să fie această băutură. Numai că afinele au o pondere aproape insigni­fiantă, de doar 0,2%. În aceste condiţii, rezultă că apa şi zahărul repre­zintă aproximativ 90% din produsul analizat. Modul de preparare sugerat "o parte sirop şi şase părţi apă" s-ar putea traduce de fapt prin şapte părţi apă.
Din cauza compoziţiei, în care zahărul este principalul ingredient, siropul de afine este un pericol pentru pancreasul endocrin, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Nu numai diabeticii vor avea de suferit de pe urma consumului acestui produs.
Cei doi colo­ranţi utilizaţi au o serie de efecte adverse. Primii vizaţi sunt copiii, cărora le poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, E122 poate provoca urticarie şi edem şi are potenţial cancerigen. Albastrul brilliant FCF duce la apariţia bronhoconstricţiei, la distrugeri cromozomiale şi la rash. Acest amestec de culori a fost utilizat pentru a da impresia consumato­rului că sucul este realizat chiar din afine.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Din informaţiile de pe eticheta nutriţională rezultă că produsul analizat are o valoare energetică mare. De asemenea, analizând sucul conform Regulamentului European 1924/2006, specialistul ne spune că este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de glucide. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni dermatologice, stomatologice, hepatice, cardiovasculare, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer.
SURSA: jurnalul.ro

Niciun comentariu: