joi, mai 06, 2010

Râia societăţii - nesimţirea la genul masculin

Dacă am așezat pe tapetul virtual o scriitură despre manifestări feminine ale nesimțirii, se cade de drept să prezentăm şi varianta masculină.
Din teorie susţinem că săracia facilitează lipsa educaţiei iar în absenţa ei se instalează dezumanizarea, omul devine o fiinţă animalică, care se depărtează de frumos, bine şi normal. În ţara noastră însă, una care nu e chiar aşa săracă pe cât se plânge, lucrurile stau exact invers. Un tărâm cu acces la educaţie şi resurse materiale pentru vieţuire şi progres, binele şi frumosul nu mai sunt demult virtuţi. Şi nu vorbim doar de cei dintr-o anumită clasă socială, naţionalitate, cu o anumită educaţie sau statut material. Nesimțirea s-a instalat în Românica noastră, încet dar sigur, aproape la fiecare palier. Și mai ales în rândul așa numiților „bărbați”.
Dacă până nu demult ne deranjau masculii care scuipau semințe sau iși aruncau mucoasele nazale pe stradă, astăzi manifestanții au ajuns până în casele noastre, la televizor. Parfumați și cu fashion-ul în top, scuipă și înjură pe oricine nu place, sar la bătaie în direct sau au replici perverese pentru fiecare moderatoare. Dacă coborâm un etaj mai jos, la volanul unei mașini, bunul simț le este dușmanul numărul unu: fluierături și claxoane pentru fiecare pițipoancă, înjurături pentru bătrânii de pe trecerea de pietoni sau scuipă și lovesc sexul frumos, proaspăt urcat la volan (că doar ei sunt sexul puternic). Muzica și limbajul acestora e specific și pe măsură. Prostia, aroganța, incultura și nesimțirea fac casă bună pentru mintiuca acestor gen de masculi.
Dacă coborâm și mai jos, în parcuri și pe trotuare, agramații umblă beți și cu ochi libidinoși vânează doamne și domnișoare cu replici de genu: „Nu vrei să vizitezi Turnul Eiffel la mine în dormitor?”, „Păpușă, ești prea frumoasă ca să nu fi gonflabilă” sau „Mă lași să trec cu Săgeata Albastră prin tunelul tău?”. Arțăgoși și plini de tupeu, sunt gata oricând să încingă o bătaie ca-ntre dobitoace, chiar într-o sală de cinema.
Nici lumea virtuală nu a scăpat de ei: cocălari care pozează cu lanțuri de bițiglă la gât și ochelari de soare în casă, cu pieptul umflat de steroizi. Ei sunt promototorii clipurilor în care se filmează în timp ce fac sex, conduc beți sau iși bat joc de copii.
Bineînțeles că dincolo de această specie umană, nesimțiții, au supraviețuit și bărbații: creatură elevată, rațională, responsabilă, cu umor de bun gust, puternică (nu neapărat prin violență). Ei sunt cavalerii și protectorii sexului frumos despre care ne citeau părinții noștri acum... ceva timp în urmă. Din păcate însă, acest bărbat, poate cel adevărat, e pe cale de dispariție.
S-a decretat ziua bărbatului. Băutură, sex, divertisment cât mai pervers și un spirit ascuns care promoveză bărbatul alcoolic, afemeiat, agramat și violent.
Poate par prea civic, exclusivist, moralist sau chiar utopic prin această scriitură dar luăm parte la un proces subtil și sigur spre regres. Aș vrea să spun „La mulți ani” dar nu sunt chiar sigur cu cine mă asociez și cui mă adresez la această sărbătoare: bărbatului ....sau?

Toate drepturile seriei de articole Râia societăţii aparţin lui Darius Cornean

Niciun comentariu: