miercuri, noiembrie 12, 2008

ŞOCANT: prigoana copiilor-vrăjitori din Nigeria


Predicatorii nigerieni îi stigmatizează pe copii ca vrăjitori şi îi învinuiesc pentru toate necazurile prin care trece o familie. Drept pedeapsă, copiii sunt torturaţi sau chiar ucişi.
Copiii posedaţi sunt identificaţi de lideri religioşi puternici ce fac parte din biserici extremiste în cadrul cărora creştinismul se combină cu tradiţiile locale tribale creând o credinţă puternică în vrăjitorie şi o teamă profundă corelativă faţă de practicile aşa-zis magice.
Cotidianul britanic ,,The Telegraph’’ spune povestea unei fete de doar 5 ani care a fost dată afară din casă de propriul tată după ce preotul din comunitate a învinuit-o că deţine “puteri malefice” prin care i-a cauzat mamei sale moartea.
Fata a fost găsită hoinărind pe străzi de un britanic dintr-o organizaţie caritabilă şi acum locuieşte într-un azil de refugiaţi din provincia Akwa Ibom.
Alţi 150 de copii care au primit stigmatul vrăjitoriei, învinuiţi pentru nefericirile din familiile lor şi abandonaţi, trăiesc în acelaşi loc. Mulţi dintre aceşti copii au fost bătuţi sau crestaţi cu cuţitul, aruncaţi în foc sau arşi cu acid drept pedeapsă sau pentru li se smulge mărturisirea că sunt în puterea spiritelor rele. Cel mai înfiorător caz este cel al unei tinere adăpostite în azil, pe nume Uma, căreia i-a fost bătut un cui în craniu.
Potrivit “The Telegraph”, copiii care trăiesc acum din mila organizaţiei britanice de caritate sunt printre cei norocoşi. În încercările de a-i elibera de demoni, mulţi dintre copiii percepuţi ca posedaţi sunt ucişi cu macetele, otrăviţi sau chiar îngropaţi de vii.
Liderii religioşi se oferă să ajute familiile şi să le “vindece” copiii etichetaţi drept vrăjitori sau vrăjitoare, dar o fac cu un preţ. Bisericile organizează “seri de exorcizare” şi doar preoţii pot alunga spiritele rele. Dar o astfel de procedură costă cât venitul unei familii pe un an întreg.
În timpul ceremoniilor de izbăvire, preoţii îi scutură violent pe copii, îi târăsc pe jos sau le toarnă poţiuni în ochi în timp ce părinţii, martori ai procedurii, se roagă pentru purificarea odraslelor. Dacă ritualul dă greş, copiii trebuie izgoniţi sau ucişi. Mulţi dintre ei sunt închişi în biserică, de multe ori ţinuţi în lanţuri şi înfometaţi, până ce-şi recunosc vrăjitoriile.
Exorcizările sunt foarte bănoase pentru liderii spirituali care pot astfel să locuiască în vile luxoase, să conducă maşini scumpe şi să poarte haine de firmă. În urmă cu 10 ani, cazurile copiilor stigmatizaţi erau rare. De atunci, numărul lor a crescut alarmant, atingând 15.000 doar în provincia Akwa Ibom.

Un comentariu:

Anonim spunea...

serios??? ma ingrozeste cat de pervers poate fi diavolul si cat de jos poate ajunge o biserica!