joi, martie 26, 2009

Aproximativ 2.400 de execuți, în 2008

Un număr de 2.390 de persoane condamnate la moarte au fost executate în 2008 în lume, dintre care aproape trei sferturi în China, în timp ce Belarusul rămâne singura ţară europeană care aplică pedeapsa capitală, potrivit unui raport al Amnesty International, publicat marţi.
În acest raport anual, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului cu sediul la Londra, a numărat anul trecut 2.390 de execuţii în 25 de state, adică şapte pe zi.
În aceeaşi perioadă, 8.864 de persoane au fost condamnate la moarte. Cinci state, şi anume China, Iran, Arabia Saudită, Pakistan şi Statele Unite sunt responsabile pentru 93 la sută dintre aceste execuţii, potrivit Amnesty Internaţional.
Asia este continentul unde pedeapsa cu moartea este pusă în aplicare cel mai frecvent, fiind aplicată în 11 state (Afganistan, Bangladesh, China, Indonezia, Japonia, Coreea de Nord, Malaysia, Mongolia, Pakistan, Singapore şi Vietnam).
La polul opus, Belarus este singurul stat din Europa şi Asia Centrală care recurge la această măsură, după ce aceasta a fost abolită în Uzbekistan. În fosta republică sovietică au fost executate anul trecut patru persoane.
Orientul Mijlociu şi Africa de Nord sunt, după Asia, regiunile în care au fost executate cele mai multe perosane (508). Iranul, care a executat cel puţin 346 de condamnaţi, a încălcat legile internaţionale, executând opt minori.
Raportul Amnesty se bazează pe statisticile oficiale şi pe datele furnizate de organizaţiile neguvernamentale, de militanţi pentru drepturile omului şi presă.
Sursa: www.mediafax.ro
Mai multe detalii: mediafax.ro

Niciun comentariu: