vineri, noiembrie 07, 2008

Migrena te fereşte de cancer


Femeile care suferă de migrene prezintă mai puţine riscuri de a se îmbolnăvi de cancer mamar, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, publicat, joi, în jurnalul Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention.
Acesta este primul studiu care a investigat legătura dintre cancerul mamar şi migrene. Concluziile studiului pot să indice noi metode de terapie, prin care să se reducă numărul de cazuri de cancer mamar, potrivit declaraţiei lui Christopher Li, de la Fred Hutchibson Cancer Research Center, din Seattle.
Li a explicat că această scădere a riscului a fost înregistrată pentru tipurile comune de cancer mamar - precum cele provocate de hormoni, aşa cum este cancerul mamar estrogen receptor pozitiv sau progesteron receptor pozitiv.
Hormonii joacă un rol important şi în migrene, care sunt forme brutale ale durerilor de cap. Ele sunt adeseori însoţite de ameţeală, senzaţie de vomă şi sensibilitate acută la lumină şi sunete. Femeile sunt de două până la trei ori mai predispuse să sufere de migrene decât bărbaţii.
"Femeile care au un nivel ridicat de estrogen în sânge sunt cele mai afectate de cancerul mamar", a declarat Li, explicând faptul că hormonii joacă un rol importantă în această corelaţie.
Tototdată, migrenele sunt declanşate de un nivel scăzut al hormonului estrogen, acest lucru întâmplându-se frecvent în timpul ciclului menstrual. Femeile care suferă de migrene "au, probabil, un nivel cronic mai scăzut de estrogen, iar această diferenţă ar putea să le apere împotriva cancerului mamar", a completat Li.
"Migrenele sunt mai severe în cazul femeilor aflate în perioada de pre-menopauză", a declarat Li, iar "acest efect protector descoperit în cazul femeilor care suferă de migrenă ar putea fi un efect de durată, folositor împotriva apariţiei cancerului mamar".
Cancerul mamar este principala cauză de deces în rândul femeilor, provocând 465.000 de decese anual, potrivit American Cancer Society

Niciun comentariu: