miercuri, noiembrie 05, 2008

Primul preşedinte de culoare al Statelor Unite ale Americii


Primul candidat de culoare care câştigă cursa pentru Casa Albă, senator american doar de trei ani, Barack Obama, în vârstă de 47 de ani, este deseori comparat cu John F. Kennedy pentru carisma sa şi speranţa schimbării pe care o întruchipează.
Candidatul democrat a convins electoratul, îngrijorat de criza economică şi de imaginea Statelor Unite pe scena internaţională, că este omul momentului
Obama a parcurs deja un traseu lung. Atunci când s-a născut, la 4 august 1961, în Hawaii, dintr-un tată originar din Kenya şi o mamă albă din Kansas, căsătoriile interrasiale erau interzise în toate statele din sudul ţării, fiind legalizate de Curtea Supremă de Justiţie abia în iunie 1967.
"Cine ar fi putut crede că un afroamerican de circa 40 de ani, pe nume Barack Obama, va deveni într-o zi candidatul Partidului Democrat?", s-a întrebat el în cursul unui miting electoral.
Cel de-al doilea prenume al lui Obama este Hussein iar dreapta republicană nu pierde nici o ocazie pentru a-l reaminti. Cu intenţia de a-l denigra sau pur şi simplu în mod inconştient, analiştii îi pronunţă uneri greşit numele şi îi zic Osama, prenumele liderului grupării al-Qaida.
Barack Obama a ieşit din anonimat în iulie 2004 când, un modest ales local din Chicago, a luat cuvântul în cursul convenţiei democrate. Milioane de americani s-au recunoscut în tânărul politician de culoare urcat la tribună pentru a pleda în favoarea lui John Kerry şi, mai ales, pentru a susţine reconcilierea americanilor dincolo de diferenţele dintre ei.
Obama a afirmat că, dacă ajunge la Casa Albă, vrea să fie preşedintele acestei reconcilieri. El revendică constant moştenirea celor doi eroi, militantul pentru drepturile civice, Martin Luther King, şi preşedintele John F. Kennedy (1961-1963), toţi trei având în comun tinereţea şi carisma.
Adversarii săi contestă această ambiţie. În timpul alegerilor primare, capacitatea lui Obama de a asigura conducerea unei ţări aflate în război a fost pusă sub semnul îndoielii. A fost descris drept elitist, naiv iar aparenta sa lipsă de experienţă a fost subiectul atacurilor politice.
"Speranţa" a fost tema centrală a campaniei senatorului de Illinois, dar anumite voci se întrebau despre ce speranţă este vorba, acuzându-l pe Obama că abuzează de formule seci.
Crescut de mama sa în Indonezia, apoi în Hawaii de către bunicii din partea mamei, care a murit în 1995 de cancer, Obama este, mai întâi de toate, un intelectual. Având şansa de a-şi dezvolta o carieră solidă în finanţe după ce a absolvit cursurile Universităţii Columbia, Obama a preferat să lucreze ca asistent social în ghetourile din Chicago.
A renunţat la acest post pentru a studia la Harvard, una din instituţiile de învăţământ superior parcurse tradiţional de elita americană. El a devenit primul redactor-şef de culoare al prestigioasei Harvard Law Review în 1991.
După ce a absolvit cursurile Universităţii Harvard, el a revenit la Chicago ca avocat într-un cabinet unde o va cunoaşte pe cea care îi va deveni soţie, Michelle, absolventă a Universităţii Princeton şi Harvard, pe care a numit-o "stânca" vieţii sale. Michelle conduce astăzi una din cele mai mari reţele de spitale publice din Chicago. Cuplul are doi copii, Malia, de zece ani, şi Sasha, de şapte ani.
După ce candidatura sa pentru Camera Reprezentanţilor în 2000 s-a soldat cu un eşec, Obama a fost ales senator în noiembrie 2004, devenind astfel singurul senator de culoare din Congresul american. El este apreciat ca un politician cu viziuni de stânga din cauza opoziţiei sale faţă de războiul din Irak, faţă de numirea conservatorilor la Curtea Supremă de Justiţie şi susţinerii avortului.
El contestă însă această etichetă. Obama a promis că nu va majora impozitele, decât pentru veniturile ridicate, şi că va încerca să colaboreze cu republicanii deoarece vrea să fie, înainte de toate, un politician pragmat

Niciun comentariu: